Fizetünk, költünk, felveszünk

2022.04.10. 13:00

Tájékozódjunk a külföldi pénzfelvétel és költekezés előtt

A kényelmes külföldi vagy honi utazás feltétele, hogy ne kelljen az anyagiak miatt aggódni, könnyedén fizethessünk, ne kerüljünk pénzzavarba.

ZH

Készpénz vagy kártya

Fotó: Shutterstock

Érdemes a várva várt utazás előtt tájékozódni a neten, a saját bankunknál, s a célország szokásairól is szerezzünk információt. Ha az úti cél megvan, és az EU-n kívüli ország, javasoljuk, hogy alaposan nézzen utána mindenki a fizetési és készpénzfelvételi lehetőségeknek. Ellenőrizzük a térképeken, hol található ATM, szükség esetén pénzváltó vagy bankfiók. Ha nem találunk, még az érkezés előtt kérdezzük meg erről a szállásadót. Az Európai Unió területén belül egységes szabályokra számíthatunk, a környező országokban a Magyarországon népszerű pénzintézetek helyi fiókjait is megtaláljuk. 2019. december 15-től az EU tagállamaiban a készpénzfelvétel, kártyás fizetés és átutalások díja megegyezik az ilyen szolgáltatások hazai díjával. 

 

A legtöbb országban a bankkártyás vásárlás ingyenes, azonban ha forintalapú számlához van rendelve a bankkártya, a devizában történő fizetés során a bank a saját – általában devizaeladási – árfolyamán váltja át a vásárlás összegét. Hasonlóan történik a készpénzfelvétel is: a felvett összeget a bank a tranzakció terhelésekor saját árfolyamán váltja át. Csak olyan automatát válasszunk, amely kivilágított helyen, akár bankfiókban vagy bevásárlóközpontban van, ellenőrizzük, nincs-e az ATM-en valami szokatlan, jó-e a kártyanyílás, valamint a PIN-kód beütésére szolgáló billentyűzetet. 

 

A tranzakció végrehajtása után több napig csak zárolt (és nem könyvelt) tételként jelenik meg a tranzakció összege az online banki felületen, mivel külföldi vásárlás esetén a terhelések feldolgozása és ezzel együtt az addig csak zárolásban lévő tételek feloldása hosszabb időt is igénybe vehet egyes pénzintézeteknél. A mobilfizetési megoldások is hasonlóan működnek, mintha bankkártyával fizetnénk, ahol érintéses fizetésre alkalmas POS-terminál van, okostelefon használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!