Tarisznyák, takarók, karkötők, nyakláncok

2022.04.29. 11:00

Sikerült visszahozni a népi kézművességet - a lakhegyi szakkör tagjai a nemezelést választották

Szebbnél szebb tarisznyák, takarók, karkötők, nyakláncok, ruhakiegészítők kerültek bemutatásra szerdán este a település faluházában, melyek a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által támogatott kézműves szakkör alkotóinak kézügyességét hivatott bemutatni.

Jóna István

Vincze Zoltánné, Kolonicsné Ambrus Amália, Keller Lászlóné, Budai Józsefné, Matyasovszky Margit és Újvári Katalin a nemeztakarók előtt. Hiányzik a képről Ritter-Babos Beatrix és Ritter Dóra Fotó: Jóna István

A családias hangulatú eseményen Matyasovszky Margit az NMI megyei igazgatója köszöntőjében elmondta a tavaly ősszel indított pályázati lehetőséget biztosított arra, hogy a közösségek újraéledjenek.

–A közművelődési szakmában dolgozók érezték azt, hogy a mögöttünk hagyott két év súlyos károkat okozott a közösségekben. Az emberek visszafogottak voltak, nem mertek közösségbe járni és elmaradtak a jól megszokott találkozási lehetőségek is. Úgymond a Covid szétverte az értékalapú közösségeket, melyek újraindításáért lépni kellett. Ma már elmondható, hogy az országos pályázat segítségével, a visszajelzések alapján, sikerült újra megszólítani a közösségeket és eszközökkel, alapanyagokkal segítve a kisebb csoportokat, ismét összehoztuk az embereket-fogalmazott Matyasovszky Margit. Hozzátette Zala megyében 95 szakkörrel elsősorban a népi kézművességet hoztuk vissza az emberek mindennapjaiba. A pályázatnak augusztusban újabb szakasza indul, amikor már a közösségek ugyanerre a foglalkozásra, vagy egy másik területet kipróbálva, akár a bútorfestést, a gyertyaöntés, vagy éremgyűjtést is kipróbálhatják.

Az asztalokon csodálatos munkánkat láthatunk: terítőket, kitűzőket, gyönyörű női díszes táskákat. A lehetőségek közül a lakhegyiek a nemezelést választották. A szakkör a Lakhegyi daloskör tagjaiból verbuválódott, kiegészülve természetesen másokkal is. Az alapanyag használatot Újváry Katalin polgármester asszony tanította a lelkes résztvevőknek, aki több évtizedes óvónői és óvodavezetői tapasztalattal és játszóház vezetői képesítéssel a háta mögött elhivatottan állt a foglalkozásokhoz.

–Az NMI által előírt tematika adta az alapot, majd fokozatosan az alapfogásoktól a bonyolultabb technikákig ismerkedtünk ennek a csodálatos anyagnak a megmunkálásával. A kiállításon a kezdeti próbálkozások is láthatók, a szakkör végére már kiforrott alkotások mellett- tájékoztatott Újváry Katalin.

A szakkör munkájában hatan vettek részt tevékenyen, akiknek az alkotásaik két hétig lesz látható a faluházban. 

Kép: Jóna István

Képalá: A szakkör réstvevői, Vincze Zoltánné, Kolonicsné Ambrus Amália, Keller Lászlóné, Budai Józsefné és Matyasovszky Margit és Újvári Katalin a nemeztakarók előtt 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!