Utazó

2022.04.24. 17:00

Málta nem csak a lovagoké

Alig akad olyan része a világnak, ahol annyiféle történelmi korszak vonult át és hagyta ott nyomát, mint Máltán. A szigetország Európa 5., s a világ 9. legkisebb állama, s nem mellesleg itt forgatták a Trónok harca című filmsorozat több jelenetét.

Mozsár Eszter

A Szicíliától alig 100 kilométerre fekvő, sokáig brit fennhatóság alatt álló szigetország 1964-ben nyerte el függetlenségét. Észak-Afrika közelsége is rányomta bélyegét nyelvükre, ami egyes vélemények szerint inkább az arab és angol keveréke. 


A közlekedést meg lehet oldani bérelt, ám jobbkormányos autóval, a szervezett utazásokon kirándulóbusszal, de egyénileg is hamar eljutunk a szigetet behálózó autóbuszvonalnak köszönhetően bárhova fél-egy órán belül. Mi egy hétre szóló buszbérletet vettünk fejenként 20 euróért, csupán a csatlakozásra kellett figyelni. 

Mnajdra Fotó: Mozsár Eszter


Szállásunk mészkőből épült, vastag falú, többszintes lakás volt a Vallettával szemben található, az erődítményrendszert fallal körülkerítő Három Városban (Cottonera), annak Senglea részén. Másik két része Birgu és Bormla. A Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend az 1565-ös török ostrom ideje alatt tette át az öböllel szembe székhelyét, és építette meg szabályos, négyzethálós rendszerű új fővárosát, Vallettát (UNESCO világörökségi helyszín). 

Blue Grotto Fotó: Mozsár Eszter


Fő látnivaló itt az 1577-ben épült Szent János-társkatedrális, Európa egyik legnagyobb barokk székesegyháza, ahol a híres Szent János lefejezése című Caravaggio-festmény, valamint 357 lovag nyughelye található. A nagymesteri palota egykor a lovagrend székhelye volt, majd a britek kormányzópalotája, most a máltai elnök hivatala. A Nagy Kikötőre néző Felső Barakka kertekben felüdülés a séta, s minden délben díszágyúlövés fogadja a turistát. 
Málta régi fővárosa Mdina, a 258 fős Csendes Város. Az egykori paloták ma lakóhelyek, az óvárosba csak gyalog lehet bemenni. A hagyomány szerint Szent Pál apostol három hónapot töltött itt, a város területei akkor kiterjedtek a mai Rabat egy részére is. 


Számunkra a legnagyobb élményt a hatalmas természetes boltív, a Blue Grotto alatti motoroscsónakos túra jelentette, illetve a két megalitikus templomrom, a Hagar Quim és Mnajdra meglátogatása. A máltai megalitikus templomok hat őskori monumentális komplexumból álló sorozatként szerepelnek az UNESCO Világörökségi Listáján, ezek a Kr. e. 4. és 3. évezred közepe között épültek. Régebbiek, mint az egyiptomi piramisok vagy a Stonehenge. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!