Kertészkedés

2022.03.29. 17:30

Vaszily Zsolt agrármérnök, burgonyanemesítő Lentiben tartott szakmai előadást

A növények táplálása és a kertészkedés lelkünkre gyakorolt jótékony hatása volt a téma a városi könyvtár rendezvényén, a témáról Vaszily Zsolt burgonyanemesítő, agrármérnök beszélt.

Korosa Titanilla

Saját kertben termelt gyümölccsel spórolhatunk Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár napjainkban a kertművelés visszaszorulóban van, a veteményesek felett a pázsit veszi át az uralmat, amit igaz, hogy nyírni kell, de kevesebb munkával jár, mint a palánták gondozása. Közben a zöldségeket már egész évben beszerezhetjük az üzletek polcairól. Mégis a kertművelésre biztatott mindenkit az előadó, hiszen a kiskertekben fejlődött termés minősége jobb, mint a nagyüzemi termesztésűé.

 

Száz négyzetméter kertben egy négytagú család meg tudja termelni magának a szükséges zöldségeket, ha vannak termő gyümölcsfák is, a család 600- 800 ezer forintot képes megspórolni – mondott meglepő adatot Vaszily Zsolt.

 

Rátérve a növények táplálására, elhangzott, hogy a kiskerti zöldségek kondicionálására ma már a magyar piacon közel 300, lombtrágyából pedig több mint 1000-féle szer található, szóval van bőven választék. Arról is beszélt, hogy a növények lombfelületére juttatott készítmények – biostimulátorok – közt van olyan, mely gyökérnövekedést indukál, felkészítve őket a stresszhelyzetekre, az aszályra vagy a hidegre. Ezek az anyagok a kiskertekbe kijuttathatók permetezővel, locsolással. De arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiskertekben azért próbálják meg elkerülni a gazdák a növényvédő szerek használatát, persze előfordulnak olyan kártevők, kórokozók, melyek ellen keményebben fel kell lépni.

 

– A növények esetében is gondoljunk az emberi szervezet analógiájára: kalciumot a csontokra, magnéziumot az idegrendszerre, szelént a látásra, vasat a vérképzésre – folytatta. – Rengeteg olyan anyag létezik, ami erősíti az immunrendszert és javítja a kondíciót. A burgonyabogár például először csak a beteg, sárgább tövet rágja le, azért, mert a beteg növény próbál cukrot termelni, és a bogár ezért találja meg. Vagyis, ha jobb a kondíciója a növénynek, kevésbé találják meg a kártevők. Emellett a termésszaporulatra is jó hatással vannak ezek a szerek, mellesleg a beltartalom értéke is nő, valamint jobb lesz az íze is.

 

Az előadó a változó időjárásról is beszélt.

 

– Érezzük a bőrünkön és a növények is, hogy nincs két egyforma év – jelezte. – A termelők számára inkább negatív irányba mutatnak az időjárási körülmények változásai. Az utóbbi négy-öt év hőtérképét megnézve azt látjuk, hogy voltak aszályos időszakok 1 vagy 1-2 hétig, majd tavaly azt tapasztaltuk, hogy 50 napig egyáltalán nem esett eső. A hőségperiódusok száma növekedett. Az elmúlt 20 évben az évi átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedett, ami számban kevésnek tűnik, de hőben sok, és az előrejelzések szerint a következő 50 évben a felmelegedés folyamatos marad és fokozatosan növekszik, ha nem sikerül nekünk embereknek globálisan megállítani ezt a folyamatot. Eközben az országos csapadékmennyiség változatlan, csak hektikussá vált, leesik az 5-800 mm, csak lehetséges, hogy három alkalommal, vagyis nem ott és nem akkor, mikor kellene.

 

Ezzel együtt kertészkedni jó, és a kertművelés az emberek fizikai és mentális állapotára is jótékony hatással van.

 

– Rohanó világban élünk, az emberek többsége mentálisan is le van terhelve, vágyhatunk arra, hogy pihenjünk és ezt a kertészkedésben meg lehet találni – vélekedett. – A zöld szín nyugtató hatással van a pszichére, ha kimegyünk a friss, tavaszi kertbe, erdőbe, a serkenő zöld fű látványa, a virágzó mező, egy zöldség vagy virágágyás a kertben jó hatással van a lelkünkre. Közben hallgatjuk a madarak énekét, a zümmögő rovarok hangját, figyeljük a repkedő pillangókat, ami mind jó érzéssel tölt el. Ilyenkor megszabadulunk a mindennapi kötelékektől.

 

Vaszily Zsolt agrármérnök Fotó: a szerző

Vaszily Zsolt végezetül visszautalt a beszélgetés kezdetén mondottakra, miszerint visszaszorulóban van a kertművelés, hogy ez a folyamat megforduljon, fel kell nőnie egy új generációnak. A gyerekeknek meg kell tanítani a kertészkedést, dolgozzanak együtt a szülőkkel, nagyszülőkkel, legyen mindenkié a kert és akkor lesz előrelépés. Öröm az ürömben, hogy jó hatással volt a zártkertek élettel való megtöltésére a koronavírus- járvány, a pandémia okozta lezárások, mikor sokan kitelepültek vidékre. Ezt mutatja, hogy csökkent az eladásra kínált ingatlanok száma a kistelepüléseken, illetve a hegyhátak zártkerti besorolású részein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!