Biokertész

2022.03.27. 07:00

Palántaszezon 14-fajta paradicsommal

Nálunk egy hónapja zakatol a palántanevelési szezon, mindennapos teendőként cipelem át reggel a lakás keleti, délután a nyugati ablakaihoz napfürdőzni a növényóvodát. Pedig minden évben megfogadtam, többet nem bajlódom velük, egyszerűbb a piacon beszerezni, de előre látom, ez az idén sem lesz másként. Mert azt ugye mégsem engedhetem, hogy megszakadjon az Annus néni barátnőm emlékét őrző vastag húsú, narancssárga paprika „vérvonala”, nem hagyhatom veszni Nemesné Ilike „falusi” paprikájának fajtáját sem, de Karola tehénorrúja is hiányozna, ha nem nevelnék a saját kezűleg szedett magokból palántát.

Fincza Zsuzsa

A tejesdobozokban különböző fajta paradicsom- és paprikapalánták cseperednek

Forrás: a szerző

Minden éven vásárolok a piacon a nagyra nőtt és már virágzó palántákból „előleget” is, hogy majd korán tudjunk saját termésű paprikát és paradicsomot harapni a zsíros kenyerünkhöz. Legtöbbször csalódtam, ezek a növények, ha egy kicsit korábban is, de többnyire keveset teremtek. Mint kiderült, naná hogy én vagyok a hibás, mert mindig a legnagyobbat, a legmutatósabbat választottam ki, amelyik már virágzott, sőt, kispaprika vagy paradicsom is ékeskedett a levelei között. Ezek a növények viszont determináltak, és a jelek szerint már befejezték a növekedést. Annyi termés várható tőle, amennyi virág és bimbó látható rajta, s nagyjából egyszerre és gyorsan leterem. A szakember tanácsa: válasszunk inkább apróbb, zömök, még fejlődő példányokat. 
 

A palántanevelő tavasz mindig rejt meglepetést. Tavaly például pánikba estem, úgy véltem, túl lassan nőttek a paprika- és a paradicsomtanoncok. Ijedtemben kunyeráltam pár izmosabb példányt a barátaimtól, de úgy látszik, a palántákra is érvényes a mondás, hogy az utolsókból lesznek az elsők: nyár derekára a saját nevelésű, kis mokány növendékek utolérték a vendégeket. Az idei év bizonyára a „tarkabarka palántaszezon” néven vonul majd be a biokertész-krónikánkba. A hagyományosan Zsuzsánna napján vetett palánták lassan már tűzdelésre várnak, a magbörzén zsákmányolt speciális keszthelyi nemesítésű paprikák, és paradicsomok is kidugták buksijukat a földből, sőt, az egy hete beszerzett méregdrága Tiger paradicsommagból is mind a 7 szem kikelt, a berhidai Jancsi paprikának viszont még van néhány napja a lustálkodásra. Bevallom, az utóbbit a neve miatt vetettem, fogalmam nincs, milyen, falusi fűszerpaprikára gyanakszom, de nyáron majd kiderül. 
 

Amiben igazán különleges ez az év, hogy elfogadtam és elültettem a 14-fajta paradicsommagot, a pirostól a sárgán, a lilán, a bordón, a kéken, a zöld csíkoson át a feketéig; a koktéltól, a fürtöstől a gömbölyűn át a trottyosig. Pedig még a nyáron is tudományosan megalapozva vallottam: a paradicsom legyen piros! A gyümölcsök, zöldségfélék piros színét ugyanis a likopin adja, amely hatékony antioxidánsnak számít, véd a tumoros betegségek ellen, csökkenti szervezetünkben a rossz koleszterinszintet és jó hatással van a szívműködésre. A pálfordulás oka: volt szerencsém megkóstolni a Jánkán a sárga paradicsomot, ami nagyon ízlett, ráadásul kevésbé savas, mint a piros, így jóval többet fel lehet belőle falni akár gyümölcsként is. Igaz, likopin nincs benne, viszont sárga zöldség- és gyümölcstársaihoz hasonlóan bővelkedik karotinoidokban és bioflavonoidokban, amelyek szintén erősítik az immunrendszert, a szívet, a látást. Amúgy minden színnek van valamilyen előnye: a kék és a lila színű termés az öregedést lassítja, a zöld erősíti a látást, a csontokat, a fehér többek között a koleszterinszintre van jó hatással. 
 

Állítólag a mostani hét a legideálisabb a paprika-, a paradicsom- és a padlizsánmagok elültetéséhez, a szakemberek szerint ugyanis 8 hét kell, hogy kipalántázható állapotba kerüljenek. Káposztaféléknek elegendő 6 hét. Én az egyszerű, boltban beszerezhető palántaföldhöz fertőtlenítő- és serkentőszerként keverek őrölt fahéjat, tűzdelésnél perlitet, hogy lazább legyen a föld. Vegyi anyagok helyett csalánból, kamillából és fokhagymából készített növényi trágyalével táplálom. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!