Magaslati sétálgatás fákon, pihenés a horgolt hintán

2022.03.06. 11:00

Beltéri játszótér, de csak a macskáknak

Egy otthon felújítását, átalakítását – most már tudjuk – nagyon nehéz abbahagyni. Elég néhány változás az életünkben, életmódunkban, s újra át kell gondolni a teret. Ilyen „aprócska” változás lehet például a különböző kis kedvencek érkezése.

Mozsár Eszter

Sokszor fekszenek a meleg radiátorra, így fölé egy horgolt hempergőt erősítettünk Fotók: a szerző

Minden történetnek van kezdete. Annak, hogy a házunk amolyan cicamennyországgá változott, annak kettő is. Egyfelől gyermekkoromban mindig macskatulajdonos voltam (köszönhetően a sok környékbeli kóbor cica összegyűjtésének, aminek szüleim persze a legkevésbé sem örültek), másfelől ősszel átmenetileg befogadtuk testvérem hétéves kandúrját. Innen már nem volt visszaút, és néhány hónap múlva kettő, a Bársonytalp Egyesület által mentett, ivartalanított cica kislány nézett ki félve a hordozóból, hogy új otthonát feltérképezze. 

 

Három macska három szinten. Mindegyiknek biztosítva a megfelelő és biztonságos tér

Húgom úgy fogalmazott, ha macskaként születne újjá, akkor mindenképpen hozzánk szeretne beköltözni. A dicséretet csakis azért kaptunk, mert néhány hét alatt férjem barkácsügyességének és a neten látott ötleteknek köszönhetően amolyan lakájos macskajátszótérré változtattuk szinte az egész lakóterünket. Mindezt persze úgy, hogy a frissen festett és átalakított nagyszobának és az előtérnek megmaradjon a stílusa, hangulata. 

Szeretjük a természetes alapanyagokat, így nem volt kérdés, hogy azokat építjük a térbe. A kert végén nagyra nőtt akácfák tetejét már amúgy le szerettük volna vágni, így egyszerre három ágas-bogas faalapra terveztünk. Kettő az előszobába, egy a hálószobába került. Emellett régi gyümölcsös faládákat festettünk újra, amelyek alvó- vagy pihenőhelyként szolgálnak a legalsó szinten. Az előszobában a láda alá odatettünk egy szakajtót, ami kiváló búvóhelynek bizonyult azóta is. 

 

Az akácfa kiváló alap, a tetejére deszkából pihenő, alá horgolt magaslati kuckó került

A fák törzsére több ponton kenderkötélből tekertünk kaparót, bár maga a törzs is kedvenc karomkoptatója lett a macskahölgyeknek. Az ajtók fölött futó hidakkal, átkötő­elemekkel összekötött farészek most már megfelelő mozgásteret biztosítanak, így távollétünk esetén sem unatkoznak a kisállatok. 

A fa beépítése fontos elem volt, mivel számukra köztudomásúlag lételem a függőleges mozgás. A hálószobában a szekrény tetejére ugyancsak híd vezet a fáról, a pihenőhelyeket pedig kosarakból és horgolt hálókból alakítottuk ki, sokszor alszanak, mosakodnak vagy éppen hemperegnek a falra erősített kiságyakban. 

 

Az alapjáraton ragadozónak tekinthető házi macska kellően nagy mozgásteret kíván, ezért olyan játszóteret építettünk, ami mind a pihenésnek, a menekülésnek, a karomkoptatásnak és persze a magaslati sétálásnak is megfelelő egyszerre. 

 

Szakemberek szerint a macskák három dimenzióban élnek, míg a kutyák a földön szeretnek járni, addig ezek a bundások kint a természetben a fákon, háztetőkön, bent pedig a polcon, hűtőszekrényen tartózkodnak előszeretettel. Több együtt élő cica esetén sem utolsó szempont, hogy a különböző vérmérsékletű állatoknak az egyéniségüknek megfelelő teret biztosítsunk. Általában a legdominánsabb (vagy éppen a legügyesebb, fiatalabb) mászik a legmagasabbra és figyeli az arra járókat, jó esetben a szobákból mit sem sejtő kilépőket. 

 

A Macska lélektana
Sokan nem tudják, hogy a macskák is úgynevezett territoriális emlősök, vagyis öröklött igényük van saját személyes területre, s ránk is macskaként tekintenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!