Frissen Zalából

2022.02.06. 07:00

Védtelenül a hidegben: figyeljünk oda az állatokra!

Télen gyakran fagyosak a napok, az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelent. Az Orphe­us Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

KE

Bizsu, a kis yorkshire terrier téli ruhában sétál a gazdijával a hidegben

Fotó: Állatmentők

Seres Zoltán, az állatvédő egyesület vezetője azt javasolta, a nagy hidegben kint tartott kedvenceinknek feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellen­őrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet cseréljük langyosra. A hideg időben sem csökken kedvenceink mozgásigénye, így naponta szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket ne fürdessük, mert ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelőrétegét. 

 

Sajnos sok a kóbor állat, aki csak tud, fogadjon be közülük egyet. Az egyesület az állatmentéseknél sokszor talál utcára dobott, fagyást szenvedett kutyát, pedig az állatok felelős tartása a gazda törvény által előírt kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés járhat. 

Érdemes védeni kedvenceink lábát a fagytól és a sózott utaktól, vízálló anyagból készülhet nekik kutyacipő. A só marta tappancsra a kutya ugyanis nehezen tud ráállni, a sebek könnyen elfertőződhetnek, a gyógyulás hetekig eltarthat. Nagyon jól jöhet kedvenceinknek egy védőruha is a hidegben, esőben, és főleg azoknak hasznos, akik a gazdival élnek lakásban, házban, és csak rövidebb ideig tartózkodnak a szabadban. Ezeket a darabokat házilag is könnyen el lehet készíteni. 

 

Figyeljünk oda az udvaron tartott kutyákra is, házuk nyáron a hőgutától védi őket, télen pedig a hidegtől, fagyástól. A ház csak egy kicsit legyen nagyobb a kutyánál, hogy testének hőmérsékletével be tudja fűteni. A menedéket házilag is szigetelhetjük. Legjobb, ha friss szalmával béleljük ki, amit gyakran cserélünk. A ruhát ugyanis sok eb szétrágja, illetve lenyeli a darabokat. A házat tegyük szélvédett, lehetőleg fedett helyre, néhány centis lábakra, például téglákra, ami véd a latyaktól, sártól. A nagy hidegben érdemes a bejáratához egy szőnyegdarabot elhelyezni, amin könnyen tud közlekedni a házi kedvenc, és így a háza is melegebb marad. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!