Frissen Zalából

2022.02.01. 14:00

Tekintsünk körbe a Festetics-kastély kertjében (videó)

A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el. Ebből az építési periódusból (1745–1750) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. Már Kristóf idején, majd pedig fia, Festetics III. Pál alatt több átalakítási terv készült, ám ezek nem valósultak meg. A tervek a kastély U alakúvá történő kibővítését célozták

Fehér Márk

Forrás: Fehér Márk / illusztráció

A kastély átépítését végül Pál fia, Festetics I. György kezdte meg 1792-ben. A tervezett U alak két hátranyúló szárnyából csak a déli, könyvtári szárny épült fel.

A következő jelentős átépítést és bővítést 1883–1887 között Festetics II. Tasziló végeztette a kastélyépületen. Meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és végre megvalósult az U alak: elkészült az északi szárny, amely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált. Ekkor épült fel a torony is, illetve az egész épületet új manzárdtetővel fedték le. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját. 

/forrás: helikonkastely.hu/

 

Forrás: Fehér Márk/zaol.hu

 

A kastély parkjában több őshonos növényfaj található: talajtakaró, cserjék, fák. Például egy közel 500 éves kocsányos tölgy. A dísztó és környékén több állat is él. Halak, békák, a fákon mókusok, 40 madárfaj is található. 

 

A Festetics-kastély parkját egész évben látogathatjuk. A kastély körül sétálhatunk, megismerkedhetünk a helyi életvilággal, növényekkel, állatokkal. Vagy leülhetünk egy padra olvasni. Jó pihenési és kikapcsolódási lehetőség. 

 

Videónkban betekintést nyerhetnek a kastély parkjába:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!