Frissen Zalából

2022.02.16. 09:00

Kiállítás nyílt a mézeskalácsokat készítő szakkör vizsgamunkáiból Egerváron

Szépséges édességek fogadják a közösségi házba betérőket, hétfőn a mézeskalácsokat készítő szakkör vizsgamunkáit állították ki.

Arany Gábor

Béresné Dormán Ibolya (balról), Matyasovszky Margit, Havasi Gyöngyvér, Körmendi Ágnes, Farkas Ágnes és Bertókné Kovács Veronika

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az előzményekről Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) zalai igazgatója elmondta, tavaly télen országos programként indított az NMI szakköröket, és hat témakörből választhattak a jelentkezők. Vesszőfonás, gyöngyfűzés, nemezelés, hímzés és csipkeverés, valamint mézeskalács-készítés lehetett az ötfős csoportoknak meghirdetett 20 alkalmas foglalkozások témája, amihez az alapanyagokat, eszközöket az NMI biztosította. 


A 258 települést számláló Zala megyében 94 szakkör indult, a művelődési házak akár háromfélét is indíthattak. Egerváron a mézeskalács készítését választották, és a megyében elsőként itt zárult a képzés a hét végén. A szakkör az Együtt Egervárért Egyesület égisze alatt működött Béresné Dormán Ibolya irányítása mellett, ami garancia volt a színvonalra, hiszen ő hivatásszerűen műveli a mézeskalács-készítést, zsűrizett portékák kerülnek ki kezei közül. Emellett segítséget kaptak az NMI-től is interneten elérhető tananyaggal. A szakkörön készített „vizsgadarabokat” két hétig lehet megtekinteni. 


Matyasovszky Margit elmondta azt is, hogy nem a szakmai pallérozás volt a foglalkozások fő célja, hanem a közösségépítés. A mézeskalács, a cukorszirup csak a kötőanyag volt ehhez, fogalmazta meg tömören a lényeget Gyerkó Gábor polgármester. Arról is szólt, hogy a program koordinálásában, sikerében komoly szerepet játszott a közösségi ház művelődésszervezője, Bertókné Kovács Veronika, akire a következő, szeptemberben induló szakkör megszervezése is vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!