Frissen Zalából

2022.02.17. 17:00

Idén a cickafarkra hívják fel a figyelmet

Titkos szavazással választják meg 2013 óta minden évben az év gyógynövényét, idén a cickafark lett a győztes.

Horváth-Balogh Attila

A cickafark megdörzsölve erős kámforillatot áraszt

Forrás: Zalai Hírlap

A nagyszerű kezdeményezést, melynek célja, hogy felkeltse a lakosság érdeklődését a gyógynövények iránt, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) gyógynövényszakosztálya hívta életre. Idén a cickafark vagy cickafarkfű érdemelte ki a címet. Népies nevei: pulykafű, cickafarkkóró, egérfarkkóró, cickóró, orvosi cickafark. Tőlevelei hosszúak, fehér virágzata 3–5 milliméter átmérőjű sátorozó buga. Megdörzsölve a növény minden része erős kámforillatot áraszt. Júniustól őszig virágzik, a fészkeket szürkésfehér korong- és fehér pártájú karimavirágok alkotják. 

A cickafarkfüvet évszázadok óta használják világszerte a népi gyógyászatban többek között sebgyógyításra, de jótékony hatással van a migrénre, a különböző gyulladásokra, de még az aranyérbetegségre is, valamint csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Innét ered, hogy a növényt a „nők doktorának” is nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!