Frissen Zalából

2022.02.15. 11:00

Húsz alkalomból álló mézeskalácssütő tanfolyam indult Nován

A Valentin-napot megelőző hétvégére időzítette mézeskalácssütő tanfolyamának indítását a Gönczi Ferenc Művelődési Otthon. A vasárnap elkészült kalácsokat hétfőn ki is osztották a település lakóinak.

Gyuricza Ferenc

tanfolyam résztvevői. A kép előterében balról Marton Alexa, jobbról Horváth Larissza. Hátul balra Horváth Nikolett

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A göcseji település intézménye a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával szervezte meg húsz alkalomból álló tanfolyamát. Horváth Nikolett, a község közművelődési szakembere elmondta, elsősorban gyerekekkel számoltak, hiszen a felnőtt korú lakosság többsége számára a mézeskalács, illetve annak elkészítési módja nem ismeretlen, így egy kezdő tanfolyamon, ahol az alapokkal ismerkednek a résztvevők, nekik kevésbé tudnak újat mutatni. A program megszervezését némileg nehezítette, hogy az előzetesen jelentkezők közül a héten többen is egészségügyi karanténba kerültek, ám így is akadt annyi jelentkező, hogy el tudták indítani a programot. A közművelődési szakember szerint, akik később kapcsolódnak be, azok is hamar fel tudnak zárkózni, hiszen maga a sütés nem bonyolult folyamat, inkább a díszítéshez kell a gyakorlat. 


– A Nemzeti ­Művelődési Intézet nem csak a formai kereteket biztosította a tanfolyamhoz, az eszközöket s az alapanyag egy részét is tőlük kaptuk, a többit az önkormányzat vásárolta – folytatta Horváth Nikolett. – Többféle tésztával dolgoztunk, majd ételfestékkel festettük, illetve cukormázzal díszítettük a kalácsokat. A Valentin-naphoz igazodva a szív forma volt a legkedveltebb a részt vevő gyerekek körében, de készítettünk galamb- és nyúlfigurákat is. 


Több mint száz mézeskalács készült, ennek egy részét a résztvevők hazavihették, de így is maradt mintegy nyolcvan. Ezeket hétfőn, Valentin napján, a szerelmesek ünnepén a faluban élők és ott dolgozók között osztották ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!