Recept

2022.02.05. 15:00

Hogyan készül a finom farsangi fánk? Egy zalai háziasszony megmutatja! (videó)

Bizonyára kevés ember van, aki ne szeretné a fánkot. A farsangi időszak kedvence február tájékán szinte minden boltban és pékségben kapható, ám sokszor jobban esik, ha magunk készítjük el.

Rákos Bianka

A család legkisebb lányának, Sághy Hannának is nagyon ízlett a fánk Fotó: Fehér Márk

Hiába találunk az interneten tippeket számtalan receptoldalon, a tökéletes szalagos fánkot bizony nem egyszerű elkészíteni. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb módszert és a farsangi finomság titkát, egy zalai háziasszonyt, Sághyné Andreát kérdeztük.

 

- Egy régi családi recept alapján szoktam dolgozni. A nagynénémtől tanultam, aki pedig a nagymamámtól, ő pedig az édesanyjától. Nálunk nincs farsang fánk nélkül, a két kislányom és a férjem is nagyon szereti – kezdte a hölgy – Ahány család, annyi recept: van, aki az olvasztott vajra, vagy margarinra esküszik, nekem az étolaj vált be. A titka, hogy alaposan megdolgozom és nagyon sokáig, legalább egy órán keresztül meleg helyen tartom. Ezen felül miután deszkára borítjuk, kiszaggatjuk legalább fél órát hagyjuk még kelni. Ha dagasztásnál túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még lisztet – folytatta.

Jól néznek ki, ugye? Fotó: Fehér Márk

 

Andrea azt tanácsolja, hogy a fánk egyik felét fedő alatt süssük, így lesz szép szalagos. A háziasszony a receptet is megosztotta velünk:

 

Hozzávalók

-50 dkg liszt

- 3 dl tej

-3 db tojássárgája

-3 cent rum

-5 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

- Fél citrom reszelt héja

- Étolaj

- 1 db élesztő

Lássuk a folyamatot videón is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!