Frissen Zalából

2022.01.23. 11:00

Újra hódít a közkedvelt trend, az úgynevezett városi dzsungel

Néhány évtizede még nem volt neve annak a jelenségnek, amikor a virágot szerető jó emberek – ahogy a mondás is tartja – minden négyzetcentimétert kihasználva gondosan nevelt burjánzó növényeikkel borították be az egész panelt vagy családi házat. Évek óta újra hódít a közkedvelt trend, az úgynevezett városi dzsungel (urban jungle).

Mozsár Eszter

Hangulatos az olvasósarok növényekkel, szökőkúttal. Praktikusan egy helyen találhatók a virágok.

Fotó: Mozsár Eszter

Egyre több ismerősöm lakásában, s most már a sajátunkban is úgy érezheti magát az ember, mintha hatalmas növénykertben járna. Ehhez az élményhez tényleg nem kell Dél-Amerikába vagy a Távol-Keletre utazni, a cserepes virágokkal az annyira szeretett természet lopózik az otthonokba, belső terekbe és erkélyekre egyaránt. A pandémia nem mellesleg újabb lökést adott az otthoni kertészkedésnek, s akadtak olyanok, akik most először próbálták ki annak örömét. 

A zöld és virágos növények előnye, hogy vidámabbá, barátságosabbá, élettel telivé teszik a környezetet, nyugtatóan hatnak a néha megtépázott idegeinkre, tisztítják a levegőt. Egyszóval üde színfoltok a szobákban, konyhákban, nappalikban, sőt a párás levegőt kedvelő pálmák a fürdőszobákban. Ráadásul egy növénybolondnak könnyű ajándékot venni, elég csak valamilyen hagyományos vagy éppen különleges cserepes virággal meglepni, annak mindig örül. 

A kókuszpálma kaspós függővel.

Forrás: Mozsár Eszter

Az előnyök mellett azért ügyeljünk arra, hogy gondosan válasszuk ki a fajtákat abban az esetben, ha gyermek és házi kedvenc él velünk, ugyanis némelyik enyhén vagy nagyon mérgező. Jó példa erre a hozzánk került vendégmacska, ami kissé megkurtította az egyik sárkányvirágot, cserébe öklendezett keveset. Mindent összevetve legyünk óvatosak, ugyanis a kezdeti lelkesedés és sikerérzet végül óriási gyűjtőszenvedéllyé alakulhat. 

Ha már tényleg szó szerint rabjai lettünk a lakás dzsungellé való átalakításának, akkor érdemes megtervezni a leendő vagy újragondolni a már meglévő, teljesen túlcsorduló növénysarkot. Szakemberek szerint Magyarországon még viszonylag kevesen alakítják ki ilyen szempontból meggondoltan a belső teret. Pedig ha a kertet képesek vagyunk megtervezni, otthonunkban hasonló módon járhatunk el a zöld sziget létrehozásánál. 

Az interneten vagy nemzetközi lakberendezési lapokban bőven találunk ehhez tippeket. 

 

Törekedjünk arra, hogy ne csak egymás mellé pakolgassuk a cserepeseket, az üvegbe helyezett floráriumokat, hanem próbáljunk igazi esztétikai élményt nyújtani. Nézzük meg, hogy a nagy méretű, hatalmas levelű egyedek mellett hogyan érvényesülnek a kis növésű virágok. A virágzó növényeket vagy különlegesebb fajtákat néha érdemesebb kiemelni a többitől, akár külön polcrendszert építeni nekik. Újra divatba jöttek az öntöttvas virágtartók, így újrahasznosíthatjuk a nagymamák retró darabjait. Aki szereti a rendet, az válasszon hasonló színű vagy anyagú kaspókat, amelyek már önmagukban díszítőelemek. A kaspók lehetnek egyszerű műanyagok, de igény szerint vehetünk kerámiát, üveg- vagy fémtartókat egyaránt. 

A dús lándzsalevél a polc éke. 

Forrás: Mozsár Eszter

A csüngő növényekkel ízlésesen díszíthetjük a polcokat. Ha a sarokban több növény kap helyet, akkor a hátsókat egyszerű tárolóval, tartóval emelhetjük meg. A többszintes építménynek köszönhe­tően csökken a zsúfoltságérzet. Sokan a lépcsőt használják hasonló módon a térkihasználásban. Ugyancsak helyet takarítunk meg a mennyezetre függesztett tartókkal. Ebben az esetben a modern láncos függők mellett ugyancsak visszanyúlhatunk a makramés változatokhoz. 

A rendezés közben természetesen vegyük figyelembe a virágok fény- és páraigényét. Célszerű a keleti és nyugati ablakokat használni a kényesebb fajtáknál (amennyiben nem tűz oda több órán keresztül a nap). A déli ablakoknál több a napfény, ide azokat helyezzük, amelyeknek nagyon magas a fényigénye. Vannak a kevésbé igényes joker virágok, azokkal bárhol próbálkozhatunk. 

Ha látjuk, hogy növényünk ledobja leveleit, megnyúlik vagy éppen nem nő, elveszti színét, próbáljuk megmenteni, s keressünk neki másik helyet. 

A növénysarkok másik előnye, hogy egy helyen vannak, egyszerűbb az öntözés és gondozás. Végül a teljesen urbandzsungel-függők olyan finomságokkal tehetik még szebbé a benti kertet, mint a párásítóberendezés, szökőkút vagy hangulatvilágítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!