Vizsgálat

2022.01.20. 13:00

Ne fertőtlenítsék a zöldségeket!

Egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát/perklorát- tartalom a zöldségekben, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih).

Szabó Judit

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett "földes áruk" megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát/ perklorát-tartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívta a termesztők és kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak "szemre" vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg! A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. Ezenkívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak. A koronavírus- járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!