Frissen Zalából

2022.01.23. 07:00

Miért jó, ha elég sokat olvasunk?

Tanulmányok kimutatták, hogy az olvasás lassítja (vagy esetleg meg is akadályozhatja) az Alzheimer-kór és a demencia lefolyását, mivel aktivizálja az agyi területeket, így tartva azokat mozgásban.

ZH

Forrás: pixabay

Ugyanúgy működik az agy, mint bármely izom a testben, vagyis megfelelő gyakorlatokkal aktívan és egészségesen tartható. Ilyen módszer az olvasáson kívül a sakkozás, a keresztrejtvényfejtés és a társasjátékozás is. 

A nap folyamán felgyűlt problémák nehezen hagynak kikapcsolódni, pedig muszáj vele megküzdeni, különben a stressz meg is betegíthet. Jó módszer a sport, illetve az olvasás is. Ha nem tudunk szabadulni a feszültség forrásától, és másra koncentrálni, egy jó kis regény segít elcipelni egy másik világba. Olvasás közben nem a problémán és annak vonatkozásain pörgünk, hanem feloldódunk a jelenben. A sztori a jelenben tart, és segít a problémától független cselekményre fókuszálni. Ezáltal pihen az agy, lazít. Ráadásul megnyugtat, csökkenti a vérnyomást és a légzésszámot. Kvázi relaxált állapotba kerül a test és a szellem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!