Teendők

2022.01.16. 08:00

Mi a teendő, ha elhajt a balesetet okozó sofőr?

Némi túlzást rejt a mondás: kétféle járművezető van, aki már balesetezett és aki majd fog. Okozóként vagy elszenvedőként.

ZH

Próbáljuk megjegyezni a károkozó rendszámát és a főbb jellemzőket Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan tartoznak az első kategóriába. Az azonban vitathatatlan, hogy minden gépjármű-tulajdonos egyik rémálma, hogy saját hibáján kívül baleset részese lesz és a károkozó nem áll meg a helyszínen. Ezzel kapcsolatban ad tanácsokat dr. Bálint Boglárka, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa. 

 

 

Szerencsére a legtöbb esetben a közlekedési baleset után megáll mindkét fél, kitöltik az európai baleseti bejelentő lapot és a biztosítókon keresztül rendezik a vétlen fél kárát. Mi a teendő akkor, ha ez nem így történik, mire érdemes figyelni a helyszínen, és egyáltalán van bármi esély arra, hogy a vétlen fél kártérítést kapjon? 

 

 

Bár a baleset okozta sokk bénító hatású, próbáljunk meg koncentrálni, megjegyezni a károkozó rendszámát és a főbb jellemzőket – gépjárműtípus, szín. Tegyük ezt akkor is, amikor még nem is tudhatjuk, hogy elhajt-e vagy sem. Ha van lehetőségünk, fényképezzük le, írjuk fel, és a fedélzeti kamera is jó szolgálatot tehet ezekben az esetekben. A felvételek ugyanis akár szabálysértési, akár kártérítési eljárásban bizonyítékként szolgálhatnak. 

 

Ha a körülmények miatt sem megjegyezni, sem felírni nem sikerült a károkozó fél rendszámát és menetrögzítő kamera sincs, úgy elsődlegesen a környezetünk segítségét kell kérni. Próbáljunk meg szemtanúkat találni, gyalogosokat, járművezetőket, ugyanis egyáltalán nem kizárt, hogy közülük valaki felírta vagy megjegyezte a rendszámot. Ennek hiányában is elképzelhető, hogy olyan információkkal tudnak szolgálni a károkozó gépjárműről, ami segíthet a károkozó azonosításában. Ez esetben a szemtanúk adatait, elérhetőségét kérjük el, rögzítsük. 

 

 

Fontos továbbá, hogy nézzünk szét a tágabb környezetben is, mérjük fel, hogy esetleg van-e olyan közterületi kamera, amely felvehette a balesetet. Magyarországon is meglepően sok közterületi kamera működik, de segítségünkre lehet valamelyik bank­automata kamerafelvétele is. 

 

 

A következő lépés, hogy a helyszínre kihívjuk a rendőrséget. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha semmilyen adattal nem rendelkezünk a károkozó gépjárműről, nincsenek tanúk és kamera sem láthatta az esetet. Ennek oka, hogy például ittas sofőr által okozott baleset esetén elképzelhető, hogy ugyanaz a vezető rövid időn belül ismételten balesetet okoz, ami után már nem tud tovább haladni és azonosíthatóvá válik az első balesettel összefüggésben is. Fontos továbbá, hogy a térfigyelő kamerák felvételeit is a hatóság jogosult kikérni. Sokszor ezen kamerák által készített felvételeket csak rövid ideig tárolják, így különösen fontos, hogy körülnézzünk és felhívjuk a hatóság figyelmét az esetleges felvételekre. 

 

 

A kiérkező rendőrök pedig jegyzőkönyvben tudják rögzíteni a baleset körülményeit. Ezt a jegyzőkönyvet a tapasztalatok alapján sajnos csak két-három héttel a baleset után tudjuk kikérni az illetékes rend­őrkapitányságtól. Érdemes ezért a helyszínre kiérkező rendőrökkel egyeztetni, hogy pontosan melyik rendőrkapitányságon tudjuk kikérni a jegyzőkönyvet, ugyanis ez sok esetben nem egyértelmű.Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ismerjük a károkozó rendszámát, valamint a rendőrségi jegyzőkönyv is a birtokunkban van, akkor akár e-mail-üzenetben is felvehetjük a kapcsolatot a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ). A MABISZ az a szervezet, amely tájékoztatást tud számunkra nyújtani a károkozó gépjármű felelősségbiztosítójának adatairól. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy az adott biztosítónak jelezzük a baleset bekövetkeztét, körülményeit, és kérjük káraink rendezését. 

Végezetül miért érdemes károkozóként megállni a balesetnél? A morális kérdéseket félretéve nyomos jogi indoka is vannak annak, hogy miért nem érdemes egy közlekedési baleset helyszínéről sietve távoznunk. Abban az esetben ugyanis, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, vagy az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, akkor magatartása cserbenhagyásnak is minősülhet. Ezen bűncselekmény miatt a bíróságok akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak. Ha pedig kiderül, hogy sérültje is volt a bal­esetnek, akkor ez 3-5 év is lehet. 

 

 

Fontos: amennyiben rendelkezünk kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, a károkat a biztosítótársaság fizeti meg helyettünk, és ha személyi sérülés nem történt, valamint rendőri intézkedés sem, akkor nem kell büntetőjogi vagy szabálysértési felelősségre vonástól tartani.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!