Frissen Zalából

2022.01.22. 19:00

Aki kristálycukor helyett egészségesebb édesítőre vágyik, bőséges kínálatból válogathat

Az egészséges életmód kialakítása és fenntartása is indokolhatja a cukorbevitel csökkentését. Aki a hagyományos kristálycukor helyett egészségesebb édesítőre vágyik, bőséges kínálatból válogathat.

HV

A legtöbb édesítő alternatíva látványra aligha különböztethető meg a hagyományos cukortól

Fotó: HV

Miért használnak egyre többen a hagyományos kristálycukor helyett egyéb alternatívákat? Az okok igen változatosak: van, aki az egészségét igyekszik megőrizni a cukorbevitel csökkentésével, más a diéta hatékonyságának fokozásáért választja a cukormentes életmódot. Aztán ott vannak a táplálkozási rendellenességek is: a diabétesz és az inzulinrezisztencia egyaránt indokot adhat az életmódváltásra. 

Manapság reform- és mentes ételek, receptek tucatjaival találkozhatunk az online felületeken és a tematikus magazinok hasábjain. A vásárlói – és konyhaművészeti – igényekhez alkalmazkodva egyre különfélébb édesítő, cukrot helyettesítő alternatívák közül válogathat a vásárlóközönség. 

A hagyományos kristálycukorról ismeretes, hogy magas kalóriatartalma mellett gyorsan megemeli a vércukorszintet is, ami ugyanolyan hamar le is esik, éhségérzetet hozva maga után. Az állagában ugyan­olyan, színében azonban eltérő barna cukor hasonló tulajdonságokat vonultat fel, a kettő közti különbség a feldolgozási folyamatokban keresendő. 

 

A mézről úgy tartják, a cukornál valamelyest egészségesebb édesítő. Magas aminosav- és vitamintartalma ellenére azonban kalóriában is dúskál. 

A kalóriamentes édesítőszerek egyike az eritrit, amely sütéshez és főzéshez egyaránt felhasználható. Édesítőereje nem azonos a cukoréval, hanem csak 60-70 százalékos, ezért a cukor kiváltására a csomagoláson feltüntetett arányok figyelembevételével érdemes alkalmazni. 

A kalóriákat szintén nélkülözi a szimplán csak cukorhelyettesítőként is ismert „negyed­annyi édesítőszer”, mely fő tulajdonságát is nevében hordozza: édesítőereje négyszeres a hagyományos kristálycukorhoz képest, ami annyit tesz, hogy 1 kilogramm répacukor édesítőerejének eléréséhez csupán 0,25 kilogramm cukorhelyettesítőre van szükség. Amellett hogy utóbbi alternatíva alakbarát, nem tartalmaz zsírt, szénhidrátot és még jellegzetes mellékíze sincs. 

Mindezek mellett természetesen számos cukor helyett használható édesítővel dolgozhatunk, legyen az xilit, stevia, fruktóz, édesítőtabletta, folyékony édesítőszer, porcukor-helyettesítő vagy éppen agávészirup.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!