Forraltbor- főző verseny

2022.01.24. 07:00

A zalaiak szerint ez a jó, zamatos forralt bor titka

Egy év kihagyás után idén ismét megrendezi forraltbor-főző versenyét a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület. A két részre osztott program első rendezvényét szombat délután tartották, amikor a Pacsa-hegyi gazdák mutathatták meg tudományukat.

Gyuricza Ferenc

Czendrei Klaudia kínálja vendégeit. Balról Papp Lajos, Nyári Pál, Mileji József, Dancs István

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az egyesület elnöke, Galambos István szerint a forraltbor- főző verseny már jól bevált rendezvény, ami összehozza a helyi gazdákat. Tavaly a koronavírus- járvány miatt le kellett róla mondaniuk, ami egy kicsit vissza is vetette a kedvet, de a háromfős zsűrire így is 13 főzet kóstolása várt. Az elkészült italokat illat, zamat, íz és összhatás alapján értékelték a pincéről pincére járó ítészek.

Az első helyszínen ifjabb Radics László vörösbora várta a Nyári Pál, Dancs István és Papp Lajos alkotta zsűrit. A fiatal gazda elmondta, jó forralt bort csak megfelelő alapanyagból lehet készíteni. Birtokborában merlot, zweigelt, kékfrankos, otelló és kormin is található, utóbbi adja azt a nagyon jellegzetes és erőteljes illatot és zamatot, ami szükséges szerinte a forralt borhoz.

- A jó aromához fűszerek is kellenek - sorolta tovább a gazda. - Én fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst használok, de a megfelelő ízharmónia miatt narancsot is teszek bele, valamint egy kevés cukrot, hiszen a főzés során az kiemeli az ízeket. Ami még fontos: 70- 80 foknál nem szabad tovább hevíteni a főzetet, mert különben elillan belőle az alkohol.

Nagyjából ugyanezeket mondta a következő helyszínen Czendrei Klaudia is, aki kormint, az egyik legillatosabb direkttermőből készült bort használt alapanyagnak. Meglátása szerint a korminhoz alma illik, a narancsot ő inkább a fehérborokba főzné bele. Ezzel a zsűri is egyetértett, hiszen az általa készített főzetet értékelték a legmagasabb pontszámmal. Ezzel együtt nyolc arany, négy ezüst és egy bronz minősítést osztottak ki. Nyári Pál elmondta: az elmúlt évek során érdemes volt kritikai attitűdöt tanúsítaniuk, hiszen észrevételeiket megfogadták a gazdák, s ennek köszönhetően idén már valóban jól teljesítettek. 

A zsűritag szerint igazán zamatos forralt bort direkttermő fajtákból - kormin, izabella, noah - lehet készíteni, de azt sem árt megjegyezni, hogy a forralt bor nem attól lesz jó, hogy édes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!