Programokat tartottak

2022.01.24. 10:00

A Vince-napi pincejárás hagyománya Reziben és Nován is tovább él

A Vince-napi (január 22.) szokásokat számos borosgazda, szőlőtermelő egyesület továbbélteti. A hétvégén Nován, Lentiben és Reziben is tartottak programokat.

Jóna István, Gyuricza Ferenc

Gombai Gyula, a Da Bibere borlovagrend tagja, Sólymos András, Kiss László esperes, aki megáldja a szőlővesszőket, dr. Brazsil József és Fődi Andrea, a Balatoni Borbarát Hölgyek tagja Reziben

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Rezi 

Reziben a Vince-napi pincejárás hagyományát a Rezi Szőlész-Borász Egyesület 2010-ben élesztette újjá a szőlőhegyen. Idén a tizenegyediket tartották, a kiindulópontja Simon László pincéje volt, ahol étellel és itallal látták vendégül a résztvevőket. Bellér Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötte a helyieket és a meghívott Lukácsházi és Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjait. A Vince-naphoz kötődő hiedelmekről, hagyományokról dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere beszélt, aki elmondta, hogy a borászoknak 17 parancsolt ünnepük van egy évben, melyek közül az első a Vince-nap.

Hogy a szőlő jól fejlődjön, sok csapadékra, kiegyensúlyozott hőmérsékletre van szükség, és megfelelő gondoskodásra - mondta a nagymester. A szőlővesszőket Kiss László esperes áldotta meg, majd Sólymos András diakónus mesélt Szent Vince életéről. A rezi önkormányzat támogatásával megvalósuló programban négy pincét látogattak meg a jelenlévők, közben finom borokat kóstoltak.

Nova

Nován a résztvevők végigjárták a községet övező dombhátat, s ahol lehetőségük nyílt rá, megkóstolták az újborokat. Németh József polgármester a helyi sajátosságokról beszélt. 

Kovács József gazda (balról), Egyed Vince, Németh József polgármester, Nagy Tamás plébános, Szalay Cecília és Egyedné Simonffy Erika pincetulajdonos a novai villásreggeli után

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

- A Vince-napnak hagyománya van községünkben, s természetesen mi is tartjuk a szokásokat. Nagy Tamás atya a bő termés reményében nálunk is megszentelte a szőlővesszőt - mondta a polgármester. - Annyiban viszont más ez a program a megszokottól, hogy mi villásreggelivel kezdünk, hiszen éhgyomorra nem tanácsos bort inni. Márpedig ezen a programon bőven csúszik le bor a torkunkon, hiszen tizenkét gazda is jelezte, hogy szívesen vendégül látja népes csapatunkat a pincéjében.

 - S hogy megfelelő keretet adjunk a programnak, ebédről is gondoskodik az önkormányzat, igény szerint körömpörkölttel vagy gulyással vendégeljük meg a résztvevőket - tette hozzá a polgármester. 

Mindezt a jelen lévő gazdák azzal egészítették ki, hogy az isteni gondviselés is szükséges a bő terméshez, de az sem árt, ha a következő szüretre kiürülnek a hordók. Ezért Vince napján illik többet inni a szokásosnál.

Lenti

Szombaton Lenti-hegyen tartotta meg a hagyományos Vince-napi pincebejárást és az ilyenkor szokásos ünnepséget a Lenti Kertbarátkör Egyesület tagsága. Részletek cikkünkben:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!