Téli madárvendégeink

2022.01.28. 18:00

A téli madárvilág jellegzetességeiről - A madáretetést népszerűsítették Őriszentpéteren

Nemcsak tudatosan segíthetjük élelemhez hozzájutni a nálunk telelő madarakat, de akaratlanul is rengeteg eleséget biztosítunk számunkra – hangzott el azon az előadáson, amit az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság rendezett nemrég.

Gyuricza Ferenc

Faragó Ádám a befogott madarakat mutatja be az érdeklődőknek

Forrás: ŐNPI/Nagyné Szabó Ágnes

A Téli madárvendégeink című, madárgyűrűzéssel is egybekötött programot a madáretetés népszerűsítése okán szervezte meg a minap a nemzeti park. A rendezvény helyszínéül az igazgatóság őriszentpéteri központját választották, hiszen ott nemcsak fényképes vetítéssel tudták közel hozni a résztvevőkhöz a madárfajokat, de arra is lehetőség nyílt, hogy madarász függönyhálóval néhány egyedet be is fogjanak. 

 

 

Faragó Ádám zoológus, a természetmegőrzési osztály munkatársa a madarak bemutatása közben magyarázta el a résztvevőknek a téli madárvilág jellegzetességeit és érdekességeit. Emellett szólt a téli madáretetés közvetlen és közvetett módjairól. Mind mondotta: az ember a madarak életmódját is befolyásolja azáltal, hogy elképzelhetetlen mennyiségű élelmiszert dob ki a szemétbe, hiszen így akaratlanul is hozzásegítjük a hazánkban telelő fajokat ahhoz, hogy zordabb időjárási körülmények között is eleséget találjanak maguknak. Ezzel viszont átrajzoljuk elterjedési térképüket és vonulási útvonalaikat, más fajokat pedig becsalogatunk a városokba, amivel szintén befolyásoljuk életmódjukat. Faragó Ádám hozzátette: ezzel a közvetett gondoskodással is segítünk rajtuk, ám a madarak szempontjából jóval hasznosabb, ha az etetésük tudatos, rendszeres tevékenységgé válik. Ráadásul ezáltal abban a felemelő élményben is részünk lehet, hogy a madáretetők környékére összegyűlt viszonylag könnyen felismerhető egyedeket figyelhetünk meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!