Frissen Zalából

2021.12.24. 11:00

Penovác Anna cukrászmester tanácsot ad az ünnepi sütéshez

Az év végi ünnepek közeledtével a háziasszonyok jó előre megtervezik a karácsonyi menüsort és az abban jelentős helyet elfoglaló süteményeket is. A klasszikus édességek ma már sokszor új formában jelennek meg az asztalon, de a hagyomány tisztelete minden családban fontos.

Zaol

Lágyabb tésztát készítsünk a mézeskalácsnak, ha enni szeretnénk, és keményebbet, ha házikó készül belőle.

Forrás: pixabay

Amint azt Penovác Anna cukrászmester veszprémi laptársunknak elmondta, ennek megfelelően nem maradhat el a bejgli, amely a klasszikus diós és mákos töltelék mellett ma már sok esetben például marcipánnal vagy gesztenyével, pisztáciá­val, szilvalekvárral készül. Utóbbi esetében ajánlott minél keményebb lekvárt használni, a marcipános tölteléknél pedig a marcipánmasszát például csokikrémmel lazítani. A tölteléknek ugyanis mindig sűrűnek, de kenhetőnek kell lennie, olyannak, ami nem folyik ki. Ez azért is fontos, hogy a tészta ne repedjen ki sütés közben. Ezt a problémát megelőzhetjük még, ha villával vagy hústűvel jól megszurkáljuk a tészta tetejét, oldalát sütés előtt. Anna ajánlja, hogy a tészta minden rétegét szúrjuk át. Sütés közben ugyanis gőz keletkezik, annak távoznia kell. Fontos, hogy betartsuk a tészta pihentetési idejét. 

 

A legjobb, ha a sütés előtti napon készítjük el, s éjszaka a hűtőben tartjuk. Reggel azonban időben vegyük ki, és csak akkor tegyük be sülni, ha már szoba-hőmérsékletűre melegedett. Ne tegyünk a sütőbe egyszerre két tepsi bejglit, és kapcsoljuk be a légkeverést. Anna 170 fokon, elő­me­legített sütő­ben süti a bejglit, amelynek márványosságát az alábbi mó­don éri el. Összekever egy egész tojást két tojássárgájával, majd megkeni a tészták tetejét, oldalát. Aztán hűtőben pihenteti azokat, amíg teljesen megszárad rajtuk a tojás. Majd újra lekeni a tésztákat ezzel a tojásos keverékkel, és azt is teljesen megszárítja. Amikor megsült a bejgli, a sütőből kivéve a tészták tetején áthúz egy pamut konyharuhát, amely a párolgó zsiradékot elkeni a tészták felszínén, attól lesznek fényesek. 

 

A klasszikus karácsonyi sütemények közé tartozik még a diós zserbó, a mézes krémes, a hókifli, a mézeskalács. Utóbbi miatt sokszor mérgelődnek a háziasszonyok, ha az nem puhul meg időben. Anna azt ajánlja, hogy figyeljünk oda arra: ha puha tésztát szeretnénk, annak magasabb kell hogy legyen a zsiradéktartalma, mint a keménynek. Egy kilogramm liszthez 300 gramm vagy annál több zsiradék szükséges, és 250 gramm méz, ha puha tésztát szeretnénk. 

 

Amennyiben házikót készítünk, keményebb tésztára lesz szükségünk, ám a süteményhez ne süssük túl a mézest. Ha frissen kemény, tegyük zárt dobozba egy almával együtt, akkor hamar megpuhul. A díszítéshez Anna egy tojásfehérjét keverget kanállal, és addig adja hozzá a porcukrot, amíg megfelelő sűrűségű lesz. Nem veri fel, mert akkor nehezebb vele dolgozni. Vásárolhatunk habzsákot, vagy egy nejlonzacskóval is dekorálhatunk, annak végét levágva, de akár sütőpapírból is formálhatunk tölcsért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!