Frissen Zalából

2021.12.01. 18:00

Aki denevérekbe „botlik”, kérje szakember segítségét!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján novemberben a közönséges késeidenevért mutatják be, mint a hónap denevérét.

ZH

A kis késeidenevér arca nagyon jellegzetes Fotó: MME/Estók Péter

Hazánk egyik leggyakoribb denevérfaját tisztelhetjük benne, mely nyáron templomok, kastélyok, családi házak padlásán húzza meg magát, de panelépületek réseibe, burkolatok alá is betelepedik. Röpte lassú, lomha, így főleg nyíltabb mezőgazdasági területeken, legelőkön, gyümölcsösökben vadászik. De kertekben, parkokban is gyakran próbál zsákmányt szerezni. Nem csak a levegőből, de a talajfelszínről és a növényzetről is összegyűjti a nagyobb bogarakat és lepkéket.

A kis késeidenevér arca nagyon jellegzetes Fotó: MME/Estók Péter

A nyugat-európai állományok többsége az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, aminek legfőbb oka a szállásként használt épületek felújítása. Az MME kéri: akinek ilyen esetben denevérekkel kapcsolatos gondja akad, keresse az illetékes nemzeti parkot, kérje szakember segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!