Frissen Zalából

2021.12.19. 17:00

A Dunakanyarban a könnyű kirándulásra vágyók is túrázhatnak

Szokás ezerarcú településekről beszélni a Duna Esztergom és Budapest közötti szakaszára tekintve. Ezúttal azoknak adunk úti tippeket, akik a természetbe vágynak és a felfedezés lételemük.

BTK

Anya-lánya quadozás a gödi homokbánya területén.

Forrás: Tóth Katalin

„Ha Budapesten járunk, a posványos levegő kiöl minden reményt szíveinkből. De ha ide kijön a turista, újra megtisztul a szíve” – Cholnoky Jenő földrajztudós fogalmazott így a Dunakanyar egyik magas építménye, a Naszály-kilátó megnyitásakor 1925-ben. A tájegység páratlan szépsége egész évben – ősszel és télen is – mágnesként vonzza a természetbe vágyókat. Gyalog, kettő, négy és nyolc keréken, szárazföldön és vízen is pompás az élet ezen a vidéken. 

 

A Dunakanyarról keveseknek jut eszébe elsőként Göd, pedig a település a Duna közelsége miatt kitűnő célpont az egynapos kalandra. A messziről érkezőknek általában rejtve marad a Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képező Homoksziget, a gödi plázs, ami kedvelt/titkolt sétáló- és strandolóhelyük a helyieknek. 

 

Aki otthonos a Duna-parton, annak megszokottak a délutáni vízi sportélet kürtbe adott vezényszavai. És aki a fővárosból ide menekül, az is sokszor a mókuskerékből hajóba száll. A vízi sportok szerelmeseinek igazi paradicsom a Dunakanyar-régió. A Duna nemcsak kajakos olimpikonokat nevelt ki magából: a sárkányhajós viadalokon is egyre több dobogós helyet szereznek a magyar csapatok. Aki kipróbálná a „karbonszálas hajócsoda” adta élményt, délutáni edzésekbe tud bekapcsolódni. A lapátos csapat garantáltan jókedvű társaság. És ahol régen hajómalmok őröltek és hadihajók jártak, ott ma óriási uszályok és sétahajók fodrozzák a folyó hullámait. Magukban is impozáns látványt nyújtanak, de ha hajóra szállunk – igaz, az egyes körjáratok indulásáig még néhány hónapig várnunk kell –, a part mentén feltárul a visegrádi Fellegvár, Nagymaros, Zebegény, az esztergomi bazilika, Szentendre és Leányfalu. 

Kedvelt program a terepjárótúra a Gödöllői-dombságban

Forrás: Tóth Katalin

A szárazföldön maradva sem lesz hiányunk élményekben. A Dunakanyarban a tapasztalt túrázók és a könnyű kirándulásra vágyók is megtalálják a számításukat. A Visegrádi-hegységben található például a Dömörkapu, a hegység egyik keleti bejárata. Szorosa könnyű hétvégi túraként néhány óra alatt akár kisgyermekekkel is bejárható. Aki pedig csak frissítő sétára vágyik a Duna-parton, annak rögtönzött tárlatvezetést ígérnek az ódon villák: Gödtől Nagymarosig építészeti remekek viselik magukon a nemesi élet nyomait. A helyi halételekben bővelkedő kulinária öröm a megfáradt turista(has) számára. Modern étterem, csárda és retró büfé várja vendégeit a part közelében. 

 

„Természeti és kulturális látnivalókban gazdag” utat ígér a Budapesttől északra vezető EuroVelo 6 kerékpáros útvonal. Budapestről a Dunakanyarba bringázhatunk a fővárost észak felé magunk mögött hagyva. A víztől kicsit távolabb, a Gödöllői-dombság változatos terepszakasza családokat hív élményautózásra. A gyerekek sem maradnak ki a jóból. Aki még nem próbálta a „kétéltű” monstrum brutális erejét, nem „sarazott” egy jót életében, az a Sződ határában épített offroad pályán egész évben próbára teheti a saját és a gépjármű képességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!