Helytörténet

2021.12.26. 12:00

50 évvel ezelőtt avatták fel Thúry György szobrát Nagykanizsán

„Az Kanizsa vizén át nem jöttek/Vitéz Túri Györgytől oly igen féltek/De még sőt a nevétől is rettegtek/Illyen bizván cselekedni nem mertek.”

ZH

A Thúry György szobor avatása 1971. május 25-én

Forrás: ZH

1971-ben Nagykanizsa város a nevezetes hős halálának 400. évfordulóján a Thúry György Történelmi Napok rendezésével tisztelgett az egykori várkapitány emlékének. A négy napon át zajló események a Fabik Károly Úttörőházban tartott ünnepi emlékezéssel vették kezdetüket. Az emlékesten az úttörőház 135 tagú kórusa Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerző Thúry György emlékezete című kórusművét adta elő, amit a zeneszerző külön erre az alkalomra komponált. A műsor következő részében a Hevesi Sándor Művelődési Központ irodalmi színpada adott elő részleteket Tinódy-Lantos Sebestyén "A szálkái mezőn való diadalról" című műből.
 

 

Vasárnap a múzeum Szabadság téri termeiben rendezett, "A Dunántúl a középkorban" című emlékkiállítással folytatódott a történelmi napok eseménysorozat. A kiállítás megtekintése után déli 12 órakor avatták fel Nagykanizsa új városrészének központjában, a leendő Thúry György téren Bosos Miklós Kossuth-díjas szobrászművész Thúry György című szobrát.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!