Frissen Zalából

2021.11.25. 17:00

Magyarok lakta vidékre utaztak a kanizsai tanulók

A „Határtalanul!” program keretében a Kőrösi-iskola nyolcadik osztályos tanulói részt vehettek a „Fejedelmek nyomában – Dél-Erdély, Kalotaszeg, Partium” elnevezésű kiránduláson. A fiatalok a magyarlakta területeket fedezhették fel.

Benedek Bálint

A Kőrösi-iskola diákjai Kolozsváron is jártak

Fotó: ZH

Az egykori Nagy-Magyarország elcsatolt részei sokrétű tudást és élményanyagot nyújtottak a 13–14 éves tanulók számára. Megismerkedhettek hazánk történelmének fontos helyszíneivel és a hozzájuk fűződő érdekes eseményekkel, helyi legendákkal. Megtekinthették Vajdahunyad, Temesvár, Gyulafehérvár, Segesvár, Kolozsvár, Nagyvárad nevezetességeit, így az irodalom, művészettörténet és a történelem lapjai életre kelhettek előttük. A múlt megelevenedése helyi érdekességekkel is szolgált számukra, ilyen volt Rákóczi szőnyege vagy az unitárius templom Torockón. A táj szépsége is lenyűgözte a tanulókat: Déva vára, a Székelykő monumentális hegye.

A Kőrösi-iskola diákjai Kolozsváron is jártak
Fotó: ZH

A határon túli magyarokkal való találkozás is nagy hatást gyakorolt a diákokra: lelkesedésük, tartásuk, magyarként való megmaradásuk egy idegen országban példát mutatott számukra. A gyerekek élményekkel telve tértek haza, szívükben a magyar kultúra közös kincseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!