Frissen Zalából

2021.11.21. 07:00

Egyénfüggőek a vitaminigények

A vitaminok és ásványi anyagok bevitele kapcsán fontos információ lehet az NRV-érték. De mit is jelent ez pontosan?

TBZS

A D-vitaminra érdemes odafigyelni, mert azt nemcsak a tabletta, hanem sok élelmiszer is tartalmazza Fotó: Shutterstock

Fotó: Józsa Zsuzsa

Személyenként különböző lehet, hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége. A napi vélt és valós mennyiséggel kapcsolatban is rengeteg nézőpont, hitrendszer és vélemény forog a köztudatban. Az egyik webáruház arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes odafigyelni az úgynevezett NRV-re. Ez pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint az alábbi: a vitaminok és az ásványi anyagok a népesség számára ajánlott napi bevitelének referenciaértéke.

A D-vitaminra érdemes odafigyelni, mert azt nemcsak a tabletta, hanem sok élelmiszer is tartalmazza Fotó: Shutterstock

Tehát az ajánlott napi beviteli érték a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgál. A szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy vitamin- vagy ásványianyag- tartalmú készítmények rendszeres, a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó fogyasztása hosszú távon szükségtelen, sőt nem kívánatos.

Ezért érdemes odafigyelni például a D-vitaminra, mert azt sok készítmény tartalmazza. Jobb ezeket összegezni az elfogyasztott különféle D-vitamin- források tekintetében. Nem könnyű túladagolni, de nem is lehetetlen, pláne a különböző D-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel együttesen alkalmazva. Fontos, hogy a határértéket ne lépjük túl!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!