Frissen Zalából

2021.11.25. 20:00

Alternatívák a koszorúra – csodálatos adventi díszek készülhetnek kaspóból és pohárból is (videó)

Vasárnap ünnepeljük advent első vasárnapját, mikor a legtöbb családnál előkerül az adventi koszorú is. Az év ezen szakaszában a hagyományos díszek mellett tökéletesen megférnek a modern megoldások is. Nem feltétlenül kell koszorúval emlékezi az ünnepek közeledtére!

Rákos Bianka

Fotó: Rákos Bianka

A gyertyákkal díszített adventi koszorú egy német evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern nevéhez fűződik, aki 1839-ben készített ilyet az általa alapított hamburgi gyermekotthonban. Ekkor még 20 piros gyertya jelezte a hétköznapokat, 4 fehér pedig a vasárnapokat, ráadásul olyan nagy volt, akár egy kocsikerék. A háztartásokba csak a huszadik század elején jelent meg az adventi koszorú, de ezzel jócskán le is egyszerűsödött.

Józsa Ferencné szeret a modern megoldásokkal kísérletezni Fotó: zaol.hu

- Manapság már a hagyományos a ritkább – jegyezte meg a zalaegerszegi Józsa Ferencné Szakos Zsuzsanna, aki szívesebben kísérletezik a modernebb, koszorúnak már nem igazán mondható megoldásokkal.

Fotó: zaol.hu

A virágkötő a jól megszokott koszorúkkal ellentétben hamutartóból, régi vázákból, dobozokból, vagy éppen vizes pohárból készít adventi díszeket. A végeredmény több, mint csodálatos. Amellett, hogy jól mutat, még a környezetet is kímélhetjük vele, hiszen a díszítéshez felhasználhatóak megunt karácsonyfadíszeink, vagy ilyen-olyan ajándékcsomagokról leszedett szalagjaink.

Díszek kaspóból Fotó Rákos Bianka

- A munkához a ragasztópisztoly nélkülözhetetlen, de nem árt, ha van némi üvegfesték is a háznál. Ha nincs otthon felesleges alapanyag, nagyszerű dolgokat lehet beszerezni a hobbiboltokból is. Minden a fantáziánkra van bízva – mondta Józsa Ferencné, majd hozzátette, hogy a modern díszeken szívesebben használ egyszerű fehér gyertyákat.

Fotó: Rákos Bianka

- A hagyományos koszorúkon három lila és egy rózsaszínű gyertya ég, amikhez nem könnyű a megfelelő díszítő elemeket összeválogatni. Egyszínű gyertyáknál ezt sokan úgy oldják meg, hogy szalaggal, vagy valamilyen kis dísszel jelölik a harmadik héten meggyújtandó gyertyát.

S mennyi időbe telik elkészíteni egy ilyen dekorációt? A hölgy szerint ez jócskán függ attól, mi az elképzelés, de egy átlagos díszhez neki például elég fél óra.

Most videón is megmutatjuk a folyamatot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!