Frissen Zalából

2021.10.31. 12:30

Ha egy kis borzongásra vágyna, ezeket a filmeket ne hagyja ki halloween estéjén!

Október 31-e, azaz halloween napja a legtöbb országban egyet jelent a rettegéssel. Persze a kellemes fajtából! Ezektől az alkotásoktól pedig garantáljuk, hogy csak villanyfény mellett mer majd lefeküdni!

Elekes Gergő

A kelta hagyományokból kialakult ünnep, melyet kezdetben szinte csak az angolszász országokban tartottak, mára már hazánkban sem számít különlegességnek. Egyre többen faragnak gyönyörű töklámpásokat (ha Ön is így tett, ne felejtse el elküldeni nekünk! Részletek ITT), bújnak ijesztő maskarába vagy családi programként közösen tekintenek meg egy-egy hátborzongató filmet. Főként nekik szeretnénk cikkünkkel kedveskedni, ajánlónkban pedig a régi klasszikusoktól kezdve az újoncokig válogattunk. Lássunk is hozzá!

A klasszikusok

Halloween – A rémület éjszakája

Mivel is kezdhetnénk, mint a névadó klasszikussal, a Jamie Lee Curtis főszereplésével készült 1978-as Halloween című slasher filmmel. John Carpenter alkotásában egy őrült gyilkos, Michael Myers halloween estéjén szökik meg egy elmegyógyintézetből, hogy visszatérjen korábbi rémtettének helyszínére. Természetesen amerre a maszkos elmebeteg jár, ott emberéletek érnek véget. A jelenleg 12 filmet számláló sorozat legújabb darabja Gyilkos Halloween (Halloween Kills) címmel idén került a mozikba, a folytatásra pedig már nem kell sokáig várni, a hírek szerint 2022-ben érkezik a tizenharmadik alkotás. A film zenéje pedig már önmagában egy klasszikus!

Péntek 13.

A Halloween mondhatni testvérfilmje, hiszen mindkét produkcióban egy „maszkos” elmebeteg szedi áldozatait. Az 1980-ban készült, alacsony költségvetésű film a Kristály-tavi nyári táborban játszódik, ahol 1958-ban brutális gyilkosság történik. 22 évvel később a tábor ismét megnyitja kapuit...

A rettegés háza

Jay Anson igaz történeten alapuló regényét számtalan alkalommal adaptálták már a nagyvászonra. Az első, kultikus alkotásért 1979-ig kell visszamennünk az időben, rendezője Stuart Rosenberg. A történet szerint egy fiatal házaspár, George és Kathy Lutz három gyermekükkel új otthonukba költöznek, mely elsőre álmaik házának tűnhet. A házat jóval áron alul sikerül megszerezniük, hiszen kiderül, az ingatlan sötét múlttal bír: tömeggyilkosságot követtek el benne. Egy nap az új tulajdonosok furcsábbnál furcsább jelenségekre figyelnek fel, melyek ép ésszel nem magyarázhatók...

Ómen

Mielőtt Richard Donner rendező elkészítette a Superman és a Halálos fegyver filmeket, 1976-ban a horror műfajában is klasszikust alkotott Ómen című munkájával. A hátborzongató alkotás főszerepében Gregory Peck tündököl mint az Amerikai Egyesült Államok római nagykövete, aki miután megtudja, hogy felesége halott fiúgyermeket hozott a világra, úgy dönt, megkíméli az asszonyt a rossz hírtől, cserébe örökbefogad egy újszülöttet, akiről egyre több jel bizonyítja, hogy a Sátán fia.

Hatodik érzék

M. Night Shyamalan indiai származású rendező hat Oscar-díjra jelölt alkotása a mai napig az egyik mérföldköve a thriller műfajának. A Hitchcockhoz sokak által hasonlított direktor első műfaji alkotásában Bruce Willis egy gyermekpszichológust alakít, akit az élet egy olyan kisfiúval köt össze, aki képes a holtakkal kommunikálni. Miközben minden erejével próbál az ifjú Cole-on segíteni, saját életének árnyai is kísértik.

Az újoncok

Idő

A Hatodik érzék szintjére Shyamalan későbbi munkái a kritikusok szerint már nem értek fel, ám még így is számos felejthetetlen alkotást köszönhetünk a rendezőnek, elég csak a Sebezhetetlenre, a Jelekre vagy az A falura gondolni. 2021-ben a rendező egy francia képregény adaptációjával rukkolt elő, melyben a főszerepet maga az idő játsza. Egy gyönyörű tengerparton ugyanis egy nap az ott pihenők furcsa jeleket vesznek észre magukon: percek alatt mintha éveket öregednének. Mi állhat a dolog mögött? Hogy állíthatják meg az öregedést, mielőtt végleg kifutnak az időből? Izgalmas kérdéseket feszeget a film, mely mindenképp több annál, mint amit elsőre gondolnánk.

Démonok között

James Wan rendező igaz történeten alapuló 2013-as horrorfilmjében a paranormális esetek két specialistája, Ed és Lorraine Warren egy tanyán élő családnak igyekszik minden erejével segíteni, akiket nem evilági lények terrorizálnak. Miközben a gonosz elűzésén dolgoznak, rá kell jönniük, hogy olyan fába vágták a fejszéjüket, ami lehet, hogy az ő képességeiken is túlmutat.

Az

Stephen King nagysikerű regényét korábban csak tévéfilm formájában láthattuk, ám 2017-ben és 2019-ben Andy Muschietti és csapata arra vállalkozott, hogy két részre bontva a mozikba is eljuttatja Pennywise és a lúzer klub történetét.

Bíborhegy

A horror nagymestere, Guillermo del Toro 2015-ös, fantasztikus látványú filmjében egy ambíciózus írónő egy családi tragédiát követően hánykódik gyermekkori barátja iránti szerelme és egy rejtélyes idegen vonzalma között. Múltjának szellemei elől elmenekül egy olyan házba, mely lélegzik, vérzik, emlékszik. Parádés szereposztás és igazi kísértetházas hangulat jellemzi az alkotást, melyben korunk legnagyobb sztárjai tündökölnek szerepeikben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!