Frissen Zalából

2021.10.03. 07:00

Az ókori Görögországban és Rómában a termékenység jelképe volt a birs

Tavasszal olyan volt a birskörtefám, mint egy hatalmas, hófehér menyasszonyi csokor, de nem bíztam el magam, mert már volt ilyen, és én ősszel mégis birs nélkül maradtam. Mert hiába a késői virágzás, a májusi fagyok még ledózerolhatják, de ha a szentek meg is kegyelmeznek, az eső, a szeles, zord idő távol tarthatja méheket, pedig a zümmögő kórus nászindulója nélkül nincs fogantatás a gyümölcsfákon.

Fincza Zsuzsa

Birskörték már szedési érettségben…

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén úgy tűnik, öreg birskörtefámnak minden klappolt, rekordmennyiségű egészséges termést nevelt, a napokban azonban valamiért megorrolhatott, és elkezdte ledobálni a szépséges gyümölcseit. Először jól megijedtem, de a hozzáértők megnyugtattak, bizonyára már érettek s ezért hullnak alá. Szedjem össze őket, kicsit „utóérleljem” és dolgozzam fel.

Birskörték már szedési érettségben…
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Persze nem muszáj megvárni, míg valamennyi lepotyog, ha elérik a „szedési érettséget”, érdemes lementeni őket a fáról. A szakirodalom szerint a birsnek a virágzástól az érésig 4-5 hónapra van szüksége, de ez függ a fajtától, a termőhelytől, az évjárattól is. A birs szedésre akkor érett, ha elérte a fajtájára jellemző gyümölcsnagyságot és kialakultak benne az íz- és illatanyagok. Ami még jó támpontot nyújthat: a sűrű, nemezes szőrzet kezd lekopni a héjáról.

Hurrá! Amint a birsbundavizit mutatja, eljött a szüret ideje. Érdemes megfontolni a szedést, mert a kedvező időpontban szüretelt birs akár karácsonyig eltartható – anno faluhelyen még a szobában a szekrény tetején is illatozott –, a későn leszedett, már megsárgult húsú birsgyümölcs nem tárolható sokáig. Miként a hullott birset se tartogassuk, mert amilyen kemény a húsa, olyan érzékeny, a landoláskor szerzett sérülések helyén gyorsan rothadni kezd.

…többféle finomság készíthető belőle
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Kár lenne érte. A birs (Cydonia oblonga) az ókori Görögországban és Rómában a szeretet és a termékenység jelképe volt, de manapság is közkedvelt rokona az almának és a körtének. Rostban gazdag, tápláló, alacsony kalóriatartalmú, nem ­hizlaló gyümölcs, mégis számos alapvető vitamint és ásványi anyagot – A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamin, réz, vas, kálium, magnézium – tartalmaz, s bár nem kiemelten gazdag egyetlen speciális vegyületben sem, a tápanyagok széles skáláját kínálja. Egyetlen birsalma biztosítja napi C-vitamin- szükségletünk 15, emésztésünk rostigényének közel 10 százalékát – az elsővel az immunrendszerünket erősíti, az utóbbi az emésztőrendszerben ténykedő hasznos baktériumok életfeltételeit biztosítja. Antioxidánsaival csökkenti az anyagcserestresszt, a gyulladást, miközben oltalmazza az emberi szervezet sejtjeit a szabad gyökök károsító hatásától.

A hagyományos és a népi gyógyászatban birsünket már régóta használják különféle emésztési rendellenességek kezelésére. A legújabb kutatások biztató eredményei szerint a birsalma(körte)-kivonat megvédheti a bélszövetet a gyulladásos betegségekkel, például a fekélyes vastagbélgyulladással kapcsolatos károsodásoktól. Komoly segítséget jelenthet a gyomorfekély megelőzésében és gyógyításában – laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a birsalmalé gátolja a gyomorfekélyt okozó baktériumok növekedését. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a birsalmaszirup alkalmas a savas reflux tüneteinek kezelésére is, legalább olyan hatást ér el, mint a gyógyszerek, de legjobban a hagyományos gyógyszerezés mellett adott birsalma-koncentrátummal sikerült enyhíteni a kínokat: a hasi fájdalmat, a hányást, az étvágytalanságot, a böfögést.

Jó hír az allergiásoknak: a birs segít megküzdeni az enyhébb reakciókkal, tünetekkel, egyes szakértők kutatásaikra támaszkodva feltételezik, hogy a birstermékek biztonságos alternatívái lehetnek a hagyományos allergiás medicináknak. Már kereskedelmi forgalomban is kapható a birsalmakivonatból és citromléből készített allergiagyógyszer, amely a szénanátha és az allergiás asztma ellen hatásos. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, jelentős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, egyetlen gond, hogy nyersen kemény, fanyar, savanyú – szerencsére feldolgozására temérdek recept ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!