Frissen Zalából

2021.09.05. 13:00

Ketchup: így csinálják a régi öregek

Az idők múlásával a befőzés területén is modernizálódtak a munkafolyamatok, egyszerűbbek és gyorsabbak lettek.

J.ZS

Szinte minden nagyinak van egy jól bevált receptje. Kép: illusztráció / shutterstock

Nézzük például a lekvárokat: elkészítéséhez manapság nagy segítséget nyújt a divatos jam-fix, amit a megfelelő előkészítés után csak pár percig kell főzni és már üvegbe is lehet tölteni az elkészült ínyencséget.

Régen, nagyanyáink ezt órákon át készítették, majd még hosszabb ideig vigyáztak törölközőbe csavart „kincseikre”. A sült krumplik elengedhetetlen sztárja, a ketchup is nagyon divatos „házilag” eltéve. Minden nagyinak meg van a maga tuti biztos, egyedi receptje, amit titkosítva őriz egy letépett kockás papírfecnin.

Szinte minden nagyinak van egy jól bevált receptje. Kép: illusztráció / shutterstock

De milyen a jó házi ketchup?

Erről bővebben Horváth Erzsi néni mesél nekünk, aki 1937 óta él a zalaegerszegi Páterdombon, és még nagyanyjától tanulta a befőzések technikájának minden fortélyát. Igaz, ketchupot csak a 2000-es évek elejétől készít.

-Ketchupot minden évben főzök, hiszen nagyon szeretik a gyerekek, a házi készítésűnek pedig teljesen más íze és állaga van. A hosszú évek során kitapasztaltam, miből mennyi hozzávaló szükséges, így született meg a család kedvence. Sokkal egészségesebb és ízletesebb, mint a boltban vásárolható. A gyerekeim imádják.

A legfontosabb titkokat az olvasókkal is megosztja.

-Csak és kizárólag egészséges és friss alapanyagok kerülnek bele, más szóba se kerülhet! Ezeket én – amit lehet – a kertben szedem, de a piacon is beszerezhetőek. Fontos, mert jó ketchupot csak jó alapokból lehet készíteni. De a rászánt idő és a jó fűszeresítés is elengedhetetlen.

Fontos, hogy friss alapanyagokat használjunk. Kép: illusztráció / pixabay

Hogyan készül a 20 év alatt tökéletesre fejlesztett ketchup?

-Szükséges hozzá 5 kg paradicsom, 4 db kaliforniai piros paprika, 4 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma és a fűszerek. Az összevágott hozzávalókat felteszem főni egy nagyobb edénybe. Gézbe kötök 1,5 ek. mustármagot, fél fahéjat, 6 szegfűszeget, kevés szerecsendiót, 2 szegfűborsot, egy csík citromhéjat, amit két óra hosszat főzök az edényben. Átpasszírozom, teszek bele 4 kk. pirospaprikát, cukrot, sót, borsot, ízlés szerint. Ezt még sűrűre főzöm, majd nátrium-benzonátot rakok bele. Üvegbe töltöm és száraz dunsztba teszem.

Ha valakinek még nincs ketchup receptje, érdemes lehet kipróbálnia Erzsi néniét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!