Frissen Zalából

2021.09.14. 09:00

Elkezdődött a nemzeti parkok hete – Mutatjuk a zalai programokat

Hétfőn kezdődött, és vasárnapig tart a 15. alkalommal megszervezett nemzeti parkok hete, amely során valamennyi hazai nemzeti parkban izgalmas kalandtúrákkal, családi programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat.

Gyuricza Ferenc

Látogatók az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó szőcei tőzegmohás lápréten 2020. április 23-án. 1999 óta minden évben május 24-én, az első európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának évfordulóján ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentőségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Zalában két nemzeti park rendelkezik területekkel, közülük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervez programot megyénk területére.

Pénteken 11 órától a Kis-Balaton Látogatóközpontban a Zala folyó makrogerinctelen lakóinak mikroszkópos vizsgálatában vehetnek részt az érdeklődők. Kedden a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot, szerdán a salföldi majort, csütörtökön pedig a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet kínálja kedvezményes árú megtekintésre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Szombaton lesz egy 50 kilométeres vezetett e-kerékpáros körtúra, melyen megismerhetik a résztvevők Csopakot és környékét, s szerveznek egy négyórás bakancsos túrát az Úrkúti-őskarszt különleges sziklavilágának bemutatására, valamint egy ökojátszóházat a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban. Vasárnap pedig a Balatonederics melletti Csodabogyós-barlangot fedezhetjük fel a nemzeti park munkatársainak vezetésével.

Az Őrségi Nemzeti Parkban holnap 11 órától Szalafőre, azon belül pityerszeri sétára invitálják mindazokat, akik a 200 évvel ezelőtti falusi életmód iránt érdeklődnek. Ugyanezt a programot csütörtökön megismétlik. Szerdán 10 órakor a Szőce melletti tőzegmohás láprétre indul egy körülbelül egy kilométeres túra, pénteken 11 órától pedig az őrségi fazekasok világát, s az ő termékeiket tárják az érdeklődők elé.

Szombaton és vasárnap nagycsaládos napok lesznek az Őrségben, a három vagy annál több gyermeket nevelőknek a belépés ingyenes a bemutatóhelyeken.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!