Frissen Zalából

2021.08.15. 12:00

Selejtezzünk most a szekrényekben!

­Hiába rakjuk a szekrényekbe a mosott ruhát mindig ugyan­oda, a napi használat törvényszerűen feldúlja a rendet, időről időre vissza kell állítani.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Megboldogult középiskolás kollégista koromban arra intettek a ránk ügyelő tanárok, hogy a rendet ne csináljuk, hanem tartsuk.

Szerintem nagyon jól ­hangzó háztartási jelszóról van szó, de tapasztalataim szerint sajnos nem működik. Van, ami mindenképpen összeomlik, ilyen a ruhás­szekrény rendezettsége. Az okokat alighanem a ruhák mennyisége és a szekrények befogadóképessége közti antagonisztikus ellentmondásban kell keresnünk. Mert a ruha csak gyűlik, gyűlik, a tárolásukra kinézett bútorok viszont nem tudják növelni a térfogatukat.

Fotó: Shutterstock

Ha van gardróbszobánk, akkor más a helyzet, bár az is meg tud telni, de legalább addig is szellősebben laknak a ruháink, főleg az öltönyök, ingek, alkalmi öltözetek, meg az elegánsabb cipők, melyeket nem tanácsos összezsúfolni.

Akár szekrény, akár gardrób, az időszakos selejtezést nem ússzuk meg. Ha gyerekek vannak a családban, a kinőtt holmik lesznek útban, a felnőttek pedig az évszakok szerinti ruhatárukat kell, hogy cserélgessék, ha azt akarják, hogy az aktuális szezonális legyen kéznél.

Ne várjuk meg a végső káoszt…
Fotó: Shutterstock

A tanács egyszerű és kézenfekvő: könnyítsük meg a dolgunkat, és a hamarosan bekövetkező nagy őszi csere előtt már szortírozzuk ki a nyári ruháinkat. Ráadásul elég szigorúan: ami idén egyszer sem volt rajtunk eddig, az valószínűleg már ezután sem lesz. Sőt, jövőre sem. Mi a teendő? Először is megállapítjuk, milyen szép is volt, amikor vettük, majd erős érzelmi válság közepette leszámolunk a közös jövővel, és eladományozzuk őket, persze arra gondolva, hogy senkin sem áll majd olyan jól, mint rajtunk állna, ha nem ragaszkodna hozzánk 5-6… s a többi kiló.

Ha ellenben az öltözeteket sikerült jól kihasználnunk, sokat hordtuk, valószínűleg túl rossz állapotban vannak ahhoz, hogy jó szívvel odaadhassuk bárkinek. Egyes, megfelelő anyagból készült darabok (trikók, pólók, pizsamák) még leélhetnek egy másik életet portörlőként, felmosóként, esetleg a barkácsoló férjuram géprongyaként, de a legtöbbet ki kell dobnunk. Ma már a városokban vannak külön ruhagyűjtő konténerek, ebbe helyezzük el őket, ne a kommunális hulladéktárolóba.

És akkor mehetünk végre a boltba újat venni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!