2021.07.24. 15:30
Ismét Nyitott Porták ízekkel, kalandokkal Zalacsánytól Kisgörbőig
Duplán adják vissza, ami tavaly kimaradt. Idén két hétvégén, július 30-tól augusztus 1-ig és augusztus 6–8. között 19 helyszínen 28 program várja a vendégeket Zalacsánytól Kisgörbőig a Nyitott Porták Éjszakáján.

Majdnem kéttucatnyi porta csábítja az érdeklődőket, képünkön (balról) Fatér Balázs István, Tóth János és Szabó Tibor
Fotó: PBÁ
Szabó Tibor programkoordinátor elmondta, 2018 óta működik a Zala-völgyi Nyitott Porták Hálózata, amelyben olyan gazdálkodók dolgoznak együtt, akik nemcsak előállítják és értékesítik a termékeiket, hanem lehetővé teszik, hogy a látogatók elmenjenek a birtokra körülnézni.
A Nyitott Porták Éjszakája 2019-ben indult, s bár tavaly megtorpant a kezdeményezés, most újult erővel tér vissza – fogalmazott Szabó Tibor, kiemelve: az események között igazi különlegességeket találnak a gasztrokalandorok, a családok, a reformkonyha hívei és a természetgyógyászat iránt érdeklődők is.

Fotó: PBÁ
Lesz zene is: augusztus 6-án fellép például az Anna & the Barbies egy akusztikus programmal, egy héttel korábban pedig Kamarás Iván előadása erősíti a kulturális vonalat.
Fatér Balázs István, a Csáford-völgyi Natúr Pont működtetője azt mondta: a Nyitott Porták Hálózatában létrejött összefogás sok előnyt kínál a gazdálkodóknak, akik kölcsönösen is erősítik, ajánlják egymást. Arról is beszélt, a hozzájuk érkezőknek azt mutatják be, hogyan lehet vegyszer-, adalékanyag- és tartósítószer-mentesen különféle termékeket előállítani.
A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló zalaszentgróti Tóth Pince társtulajdonosa, Tóth János elárulta, családi gazdaságuk szőlő- és gyümölcstermesztéssel, borkészítéssel, illetve állattartással foglalkozik. Bemutatóikon kézműves boraikat és a hagyományos, kisüzemi technológiát ismerhetik meg az érdeklődők.
A hálózat előnyeiről szólva kijelentette: a pince előtti kiülőt is a Zala Termálvölgye Egyesület pályázatának segítségével építették, így azoknak, akik fejlődni akarnak, nagy segítséget jelenthet az együttműködés.
– Másrészt mindazt, amit mi nem tudunk előállítani a falusi vendégasztal szolgáltatáshoz, a Nyitott Porták Hálózatban lévő gazdatársaimtól vásárlom, ezzel is picit népszerűsítem a termékeiket; és ez kölcsönös – jelentette ki Tóth János.