Frissen Zalából

2021.07.11. 15:00

Ha nem szívesen válunk meg a régi családi tárgyaktól

Nincs olyan háztartás, ahol ne lapulna néhány tárgy, amely a nagyszülők háztartásából származik, amelyet nem volt szívünk kidobni, érzelmi okokból vagy azért, mert szép formájú, tetszetős, különleges anyagú.

Arany Horváth Zsuzsa

A természetes földszínek visszaidézik az eredeti alapanyagot Fotók: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezeknek a használati vagy dísztárgyaknak, akármilyen jó alapanyagból is vannak, az idő nem tesz jót. Előfordul, hogy a használat patinássá tesz egy bőrtáskát vagy fotelt, s a metszett üvegpoharak vagy festett porcelánok is kibírják a századokat. De többnyire inkább azzal kell szembenéznünk, hogy az évek során veszítenek esztétikai értékükből.

A természetes földszínek visszaidézik az eredeti alapanyagot Fotók: Shutterstock

Generációkon átívelő érzelmi kötődés esetén érdemes utánanézni, milyen eljárással, felújítással, festéssel, felületkezeléssel tudnánk meghosszabbítani az adott családi emlék élettartamát, hogy elmondhassuk, nézd, ez a nagyi kosara volt.

Igen, a fonott, hajlítható ágakból, fűzből, háncsból készült tárolókkal vagyunk a legnagyobb bajban. Új funkciót könnyebben találunk nekik, mint megmenekítő eljárást. Ha szeretnénk újságokat, plédeket, kendőket vagy kötni való fonalakat tartani abban, amiben a dédi még terményeket tárolt, átfesthetjük a kosakarat. Festhetjük egyszínűre vagy több rétegben szárítva mintásra, csak az alapanyagokra és az eljárásra kell figyelnünk.

Dolgozhatunk ecsettel vagy szprével is, utóbbi esetében egységesebb felületet kapunk.

Lakástextilek tárolására ideális alkalmatosságok

A rutinosak tudják, az akrilfesték előnye a garantált teljes fedés, noha nem olcsó. Az akril kis tubusokban és tégelyben kapható, nem kell hígítani, legfeljebb kevés vízzel. Matt és gyöngyházfényű egyaránt használható. A második megoldás a falszínező, viszont hígítani kell, és lakkal fixálható. Festhetünk vizes bázisú lazúrral, ez a papírfonók módszere, a kosarat erősítik, fényt adnak. Használhatunk poralapú, vízbázisú fapácot, amelyet forralt vízzel kell hígítani.

A szpréfestékek jól fednek, viszont a költségekre figyelni kell, de főleg arra, hogy soha ne használjuk a lakásban. Nejlont tegyünk a munkadarab alá, 20-30 centi távolságból fújjuk a kiválasztott tárgyat, legalább két rétegben.

Az oldószeres lazúrokkal nagyobb kosarat érdemes festeni, szennyestartót, nagy tárolódobozt, kültéri kaspót. Az oldószeres lazúr állaga olajos, felkenés előtt fel kell keverni.

Népszerűek a krétafestékek, amelyek szpréként kaphatók, felhasználóbarát megoldásokkal. A krétafesték rendkívül könnyen kezelhető és jól megtapad szinte minden felületen. A műveleteket nyáron végezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!