Frissen Zalából

2021.06.06. 07:00

Vajon az északi, vagy a déli part a szebb?

A kérdésről még az elmúlt század hetvenes éveiben bontakozott ki társadalmi vita, és salamoni döntés született, amely így hangzott: „Azért a déli part, mivel onnan látszik az északi!” Napjainkban is egyre többször lehet hallani a kérdést part menti séta, vagy nyaralás közben. Talán még most is elfogadható az ötvenéves válasz.

Góth Imre

Csodás a látvány a badacsonyra is

Fotó: Góth Imre

Ha az autópályán utazunk a főváros felé és elhagyjuk a 170-es kihajtót, Balatonkeresztúr barokk templomtornya vonja magára a figyelmet, majd szép sorjában feltűnnek az északi part tanúhegyei.

Csodás a látvány a badacsonyra is
Fotó: Góth Imre

Az autópálya mérnöki letisztultsága és a forgalom feszessége a sofőrnek nem sok lehetőséget nyújt a továbbiakban a táj felfedezésére.

A 143-as kihajtónál Balatonlellénél kell elhagyni az M7-est, és néhány kanyar beiktatásával felkeresni a Kishegy-kilátót. Nevéhez méltóan kicsi a hegy és még kisebb a kilátó, ám nagyobbra nincs is szükség. A jó dolgok nem igényelnek többet. Jóformán egy szépen kialakított terasz a domboldalon, családbarát környezettel. Páratlan látvány, ami mellett rendszerint csak úgy elrobogunk.

Lábunk alatt gondosan művelt szőlőültetvények és a somogyi dombság lankái. Távolabb a fonyódi hegyek, a balatonboglári dombok a Xantus János Gömbkilátóval és a fél Balatonnal. Távolabb a Badacsony, Szigliget, Szent György-hegy és még a Magas-Bakony is megvan tiszta időben a Kab-hegyen túl.

Kihagyhatatlan célpont, szép környezettel, még több felfedezésre váró élmény ígéretével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!