Frissen Zalából

2021.06.05. 11:30

Teljes látásvesztés, közös dal Majkával – Így él a zalai énekesnő, Agárdi Szilvia

Hogyan lehet látássérültként ilyen sikereket elérni? Újrakezdésről, pandémiáról, Majkával közös projektjéről, valamint TikTokos villámkarrierjéről is beszélgettünk a várvölgyi énekesnővel, Agárdi Szilviával.

Ujvári Klaudia

Debütált Agárdi Szilvia és Majka közös száma, a Hajnali fény

Fotó: Agárdi Szilvia

Inspiratív személyiség, aki egyben esélyegyenlőségi aktivista. A közelmúltban teljesen elvesztette a szeme világát, azonban váltig állítja: azonnal kell keresni a megoldást, különben a lélek megzuhan.

Ennyit számít a mentalitás

A momentán 25 éves látássérült előadó a The Voice tehetségkutatóban tűnt fel 2012-ben. Kezdetben a keszthelyi közgázba járt, majd magántanuló lett. Gazdasági pályát választott, a budapesti Metropolitan Egyetemen diplomázott, a szakdolgozatában magától értetődően esélyegyenlőségi dilemmával foglalkozott.

- Tipikus, munkaerőpiacon előforduló problémát dolgoztam fel, magyarországi szempontokat vettem figyelembe. Mennyire könnyen tudnak elhelyezkedni a látássérültek? Milyen szakterületeken? Mik a tapasztalatok munkáltató szempontból? Megdöbbentő eredményekre jutottam, ugyanis nem csak a munkáltatókat lehet hibáztatni. A nem látók hozzáállásán is nagyban múlik, hiszen néhányan elvárják a segítséget, holott ezért küzdeni kell. Ha látja rajtad a másik fél, hogy nyitott vagy, változtatni akarsz, nagy valószínűséggel támogatni fog. A mentalitásod visszavezethető a neveltetésedhez. Effektíve kétlem, hogy minden munkáltató környezetében lenne olyan, aki nem lát. El kell mondanunk, mire van szükség – fejtegette a témakört Agárdi Szilvia.

Rendszeresen hazalátogat Zalába
Fotó: Agárdi Szilvia

A járvány árnyékában

Már az egyetemi évek alatt rendelkezett civil munkahellyel, pontosan azért, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait, emellett a budapesti létet.

- Mindig mondták a szüleim, hogy a zenei pálya mellett kell egy szakma, mert bármi megtörténhet. Nagy szerencse, hogy a koronavírus-járvány alatt tudok dolgozni. A maszkviselés ugyan megnehezíti a mindennapjaim, mivel a szaglás erős tájékozódási pontot jelent számomra. Amikor boltba mentem, éreztem a pékáruk illatát, tudtam, hogy merre találhatók, viszont a maszk most gátol ebben. Úgy viszonyultam a dologhoz, hogy kötelező jellegű, nincsen kivétel, meg kell oldani – avatott be a részletekbe.

A pandémia ideje alatt sem szakadt el a zenétől.

- Rendszeresen élőztem, énekeltem a követőimnek. Aztán tavaly rábeszéltek, hogy kezdjek el tiktokozni, mert pörgős, videós platform. A barátnőm megtanította a használatát. Emlékszem, mikor feltettem az egyik videóm, amely arról szólt, hogyan futok látássérültként. Kapásból megnézték négyszázezren. Szórakozásnak indult, aztán komoly fordulatot vett. Szívesen megosztom, miként oldok meg bizonyos helyzeteket.

Újratervezés az élete

Aztán tavaly nyáron sokkhatás érte. Eleinte nem értette, mi történik vele. Romlani kezdett a látása.

- Elmentem szemorvoshoz, nem találtak elváltozást. Több hétig stagnált a romlott állapot. Csakhogy az utóbbi pár hónapban véglegesen elvesztettem a látásom. Ettől kezdve újratervezés az életem – meséli. – Sok mindent újra kell tanulnom. A telefonozással kezdtem. A korábbi készülékemen nagyítóprogram futott, azt viszont már nem láttam. Telefon nélkül megszűnik a kapcsolat a külvilággal. Most a Voice Over elnevezésű programot használom, ami mindent felolvas. A következő lépes az, hogy beiratkozom egy tréningre, ahol megtanítanak „vakosan” közlekedni.

Elmondása szerint ebben rejlik az egésznek a kulcsa.

- Ha nem keresed egyből a megoldást, nagyon hamar megzuhansz. Velem is megesett pár hétig. Most sem mondhatom, hogy olyan jól vagyok, de ezt nem lehet egyik napról a másikra elfogadni és feldolgozni. Időt kell hagyni – fogalmazott Szilvi, akinek nagy dobást jelentett az egyik távközlési szolgáltató reklámjában való szereplés.

- Bevallom őszintén azért is vállaltam el, mert önmagam adhattam, nem karaktert kellett eljátszanom, a saját történetemről szólt. Megmutathattam a külvilágnak, hogy a korlátlanság lehetséges.

Debütált Agárdi Szilvia és Majka közös száma, a Hajnali fény
Fotó: Agárdi Szilvia

Hajnali fény

Különleges projekt valósult meg: a reklámba készült, Hajnali fény című számot Majkával közösen dolgozták fel.

- Sokan csodálkoztak a bejelentéskor, mégis mit alkothat közösen a látássérült lány és a rapper? Nos, a lényege pont az, hogy rávilágítsunk, nincs ilyen összeférhetetlenség. Petivel remek együtt dolgozni, gördülékeny a kommunikációnk. Érdekes egyébként, mikor készült a dal, még nem találkoztunk, csak online tartottuk a kapcsolatot. Amikor a stúdióba bevonultunk, mindenfajta gyakorlás nélkül felénekeltük a szerzeményt. Pénteken debütált a videóklipünk.

Mit hozhat a jövő?

Természetesen szóba kerültek a jövőbeni tervek.

- Várható több duett, dolgozom saját lemezen. Szeretnék majd gyakrabban megjelenni tv-műsorokban. A fotómodellkedés például még tart, van olyan márka, akivel együttműködöm. Korábban a bikinis fotózást azért vállaltam el, mert tudomásom szerint nem fordult elő a világon, hogy látássérült modellkedett volna bikinikatalógusban. Esélyegyenlőségi kérdésként tekintettem rá. A márka ugyanúgy fontosnak tartotta az üzenetet, miszerint nem csak a tökéletesség létezik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!