Frissen Zalából

2021.06.24. 06:50

Skanecz Tamás: Jobban oda kell figyelni kedvenceinkre a hőségben

A forróság nemcsak minket, hanem házi kedvenceinket is megviseli. Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület ilyenkor különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a gazdák figyelmét a helyes bánásmódra.

Benedek Bálint

Stefán Ottó Borzast fürdeti a menhelyen Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Alapvetően fontos, hogy autóban nem hagyhatjuk még néhány percre sem a háziállatainkat, hiszen nagyon rövid idő alatt elpusztulhatnak. Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület vezetőségi tagja elmondta: a macskák a hőségben elvonulnak hűvös helyre, de a kutyáknál jobban oda kell figyelni.

Stefán Ottó Borzast fürdeti a menhelyen Fotó: Szakony Attila

-A tikkasztó hőségben figyeljünk az állatok megnövekedett folyadékigényére, mindig árnyékos helyre tegyük a vizet, amit naponta többször cseréljünk le – fogalmazott a szervezet elnökségi tagja. – A kutyák esetében biztosítsuk az árnyékos helyet, esetleg fából készült házikót. A vashordót kerüljük el, hiszen az olyan, mintha az állatot betennénk a sütőbe. A lakásban tartott ebek esetében is érdemes hűvösebb helyiséget keresni, vagy azt ventilátorral hűteni, viszont ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzatban a kutya, hiszen begyulladhat a szeme, a füle.

A gazdák többsége már tisztában van azzal, hogy hőségben reggel, illetve napnyugta után szabad sétáltatni a kutyákat. Bár a szakember szerint akkor sem szabad a forró aszfaltra engedni. Extra figyelmet igényelnek a divatos kutyafajták, mint a francia és angol buldog vagy a mopsz, melyek teste könnyen túlhevül, s képtelenek lehűteni magukat. Ilyen szélsőséges időjárási körülmények között csak esténként játsszunk velük. Már vannak hűtőöltözékek, de ezek sem pótolják az odafigyelést.

- A jégkrém sem megoldás, nem nekik találták ki – tette hozzá Skanecz Tamás. – Az Ady utcai menhelyünkön az előbb felsorolt praktikák szerint járunk el, sőt olykor azokat a kutyákat, melyek igénylik, alaposan megfürdetjük. A fürdés otthon is kivitelezhető, kizárólag árnyékos helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!