Frissen Zalából

2021.06.09. 13:00

Minden egyes növényt és palántát az orosztonyi ovisok neveltek

Hagyományos és magaságyásokat alakítottak ki a település óvodájának udvarán a gyerekeknek, akik azóta mindennap hihetetlen lelkesedéssel sürögnek-forognak a zöldségfélék között.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Erika a gyerekek gyűrűjében a magaságyásnál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Valószínűleg a spárgatök-, paprika-, paradicsom- és szamócatövek, illetve a fűszerkert „lakói” igencsak élvezik az aprócska kezek simogatását, dédelgetését, mert nagyon szépen fejlődnek. Mindenesetre a gyerekek is remekül érzik magukat a kiskertben.

Horváth Erika a gyerekek gyűrűjében a magaságyásnál
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az ötlet már tavaly ősszel megfogalmazódott bennünk, amikor minden gyermeknek vetettünk kis tálkába búzát, azt nevelgettük, és annyira tetszett nekik, hogy vetettünk kukoricát, majd hagymát is – bocsátotta előre Horváth Erika óvodavezető. – Innét jött a gondolat, hogy nosza, ültessünk valamit az ovi udvarán is! Vettünk magaságyásokat, és most itt tartunk. Büszkén mondhatom, hogy minden növény, amely az ágyásokban látható, a gyerekek keze munkája. Ők vetették el a magot és gondozták a palántákat a kiültetésig. A megtermelt zöldségeket el is fogyasztjuk – a cél, hogy megismertessük a gyerekekkel az általunk megtermelt és a hipermarketekben vásárolt zöldségfélék íze közötti különbséget, s rávezessük őket arra, hogy igenis van értelme ennek a munkának. A nebulók lelkesek, és a kerti tevékenység kikapcsolja őket, oldja a feszültségüket. Volt olyan gyermek, aki nem beszélt, s itt szólalt meg először.

Réti Alfréd, az óvodafenntartó társulás egyik települése, Kerecseny polgármestere a tevékenység szakmai vezetője.

– Sikeres a Start mezőgazdasági munkaprogramunk, s úgy gondoltuk, hogy az elmúlt tíz évben felhalmozott tudást megpróbáljuk átadni a gyerekeknek – mondta „Frédi bácsi”. – Örömmel hoztuk a vetőmagokat. S hogy mennyire nem feleslegesen, azt jelzi, hogy kezdetekkor a gyerekek csak egy vagy két zöldségfajt ismertek fel – most már lényegesen jobb a helyzet…

Varga Valéria polgármester hozzáfűzte: örömmel fogadta az óvodavezető kezdeményezését, amelynek fergeteges a fogadtatása a gyermekek körében, az egészet egyfajta jó mókaként élik meg, azaz: játék és tanulás számukra egyszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!