Frissen Zalából

2021.06.20. 10:00

Biokertész: A kapszulák és pirulák helyett készüljön saját vitaminbomba!

Az utóbbi másfél évben jól megtollasodhattak a vitamint és egyéb étrend-kiegészítő csodaszereket gyártó cégek, amihez, bevallom, magam is hozzájárultam, hiszen ijedtünkben extra dózisban tömtük magunkba a válogatott pirulákkal, kapszulákkal, hogy az esetleges vírustámadás kivédésére felkészítsük az immunrendszerünket.

Fincza Zsuzsa

Eper, szamóca, meggy, cseresznye, sárgarépa, petrezselyem, kapor, spenót, saláta, karalábélevél – kókusztejjel és egy kanál mézzel, s mind egy smoothie-ban. Holnap jöhet a cékla, a sóska, a zöldborsó, a csalánlevél és egy kis lándzsás útifű is… Fotó: a szerző

Egy hónapja azonban fordult a kocka. Elérkezett az idő, hogy a mesterséges szereket a saját kertünk biozöldségével és gyümölcsével helyettesítsük.

Tavasszal beruháztam egy smoothie-készítő szerkentyűbe is; ha kiváltom vele a méregdrága vitaminokat, szinte egyetlen hónap alatt megtérül az ára. Megfelel a célra egy erősebb turmixgép vagy egy botmixer is, egyébként a smoothie is egy turmix, a különbség, hogy az előbbibe tej helyett vizet vagy gyümölcslevet teszünk, az állaga pedig sűrűbb, krémszerűbb. Javaslom, hogy ne ragaszkodjunk mereven se szabályhoz, se módszerhez, a lényeg: minél több, a kertből frissen behozott zöldséget és gyümölcsöt használjunk fel léként, turmixként és salátaként.

Azt persze muszáj tudni, hogy van néhány zöldség, amelynek a termése vagy a levele nyersen mérgező. A hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója) például kiváló forrásai minden földi jónak, de a borsó kivételével ne keverjük bele nyersen a salátákba, a zöldséglevekbe, ugyanis emésztést gátló anyagokat tartalmaznak, amelyeket csak hőhatással, főzéssel, sütéssel lehet hatástalanítani. Általánosságban el­mondható, hogy a kertlakók zöme, köztük a paprika, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, a kapor, a káposzta, a saláta, a zeller, a spenót, a sóska, a fokhagyma, a vöröshagyma, a cukkini, a brokkoli, a rukkola, a kelbimbó, a karfiol, a cékla, a spárga, az uborka, a batáta, a sütőtök, a kukorica, a borsó, a csicsóka, a burgonya bátran fogyasztható nyersen is – a krumpli viszont csak akkor, ha biztosak vagyunk a származásában, és ha egészségesnek látszanak, a zöld héjú, öreg, töttyedt, csírázó gumók mérgezők.

Eper, szamóca, meggy, cseresznye, sárgarépa, petrezselyem, kapor, spenót, saláta, karalábélevél – kókusztejjel és egy kanál mézzel, s mind egy smoothie-ban. Holnap jöhet a cékla, a sóska, a zöldborsó, a csalánlevél és egy kis lándzsás útifű is… Fotó: a szerző

A zöldségek levele többnyire a kukában, jobb esetben a komposztban végzi, pedig szinte valamennyi kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Azt mindenki tudja, hogy a petrezselyem levele nyersen is ehető, azt már kevesebben, hogy a sárgarépáé is – a paszternáké viszont nem, sőt még az érintése is allergiát okozhat. A magam részéről azért vetem a kelleténél mindig sűrűbbre a sárgarépát, a petrezselymet, a céklát, mert a folyamatos ritkítással megfelelő alapot szolgálnak a turmixoknak – akárcsak a saláta, a sóska és a spenót. A két említett gyökérzöldség levele gazdag klorofilltartalmának köszönhetően hatásos vértisztító, amellett jelentős sejtregeneráló hatással bír. Több szakcikkben olvastam, hogy a sárgarépalevél teaként a vesekőtől szenvedőkön is segíthet. A brokkoli lombja szinte ugyanolyan értékes, mint a rózsája, igazi immunerősítő, tele A- és C-vitaminnal. A szárát sem kell eldobni, vékonyra szelve friss salátába kerülhet, de levesbe is tehetjük. Hasonlóképpen felhasználható a karfiol szára és levele is. A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, táp­értéke ugyanakkor rendkívül magas. Minden porcikája ehető, gyökere, szára, levele, virága egyaránt bőségesen tartalmaz jótékony összetevőket – különösen bővelkedik klorofillban, A- ,B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A céklának sem csak a gumója kerülhet az asztalra, a tápanyagban és vitaminokban gazdag leveléből is készülhetnek finomságok – süthetjük tepsiben, a zsengébbeket salátába és smoothie-ba tehetjük. Ugyanez érvényes a retek levelére is, amely különösen káliumban és vasban bővelkedik.

Alig várom, hogy a batáta is megbokrosodjon, levele, szára ugyanis gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fehérjéknek, tartalmaz antioxidánsokat, legfőképpen fenolos vegyületeket. Kiváló saláta is készíthető belőle.

A zöldségekhez kezdetben banánt, narancsot vásároltam, de ma már azért sem kell boltba menni, hiszen a kertben terem már a szamóca, a fákon az eper (Zalában: szeder), a cseresznye, a meggy. Később majd jöhet a málna, a ribizli, az egres, az alma, a körte, a szilva és a többi gyümölcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!