Frissen Zalából

2021.06.10. 16:00

Béklyók nélküli világ – Diákok fotóiból nyílt kiállítás Nagykanizsán

Hagyományosan a diákok alkotásaiból nyílt tanévzáró kiállítás a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

Horváth-Balogh Attila

A gyerekek mindig izgalommal várják a kiállítást

Fotó: ZH

Lengyák István galériavezető pedagógus elmondta: a kiállítás rajzai, festményei és más technikákkal készült alkotásai irányított, de mégis önfeledt művészi munka eredményei.

A gyerekek mindig izgalommal várják a kiállítást
Fotó: ZH

– Nem is lehet másról szó gyermekek esetében. Minden ceruza, toll, ecsetvonás, és minden formáló mozdulat szívből fakad, abból a sablonoktól mentes belső világból, melyet a pedagógusok feladata formálni, de nem átalakítani – fogalmazott. – A rajzolás ezen a tárlaton is mindenfajta ábrázolás lelke és forrása, s a gyerekek alkotni vágyásának gyökere. Akinek a rajzait bemutatják e tárlaton, az már olyan eredményeket ért el, amire büszke lehet szülei, tanárai és társai előtt is. Ezeken a munkákon még a gyerekek lelkének érintetlen világa tükröződik vissza ránk, ahol nincs más, „…csak az örök jelen, / mely, mint a pont, kiterjedéstelen / s mert kezdettelen, így hát végtelen” (Weöres). Nem szorítják határok közé a felnőttvilág szabályainak béklyói. Csak árad derülve, boldogan, s amikor az álmodó kis kezek által az alkotást megörökítő, hű anyagot, a festéket, a ceruzát, a papírt eléri, „mint csírás mag, megfogan (Dr. Jáky)”, s bennük a szép és a szeretet derűje, hatalma, mindenki számára azonnal érthető lesz s örökre megmarad.

A nyugalmazott pedagógus elárulta: a diákok nagy érdeklődéssel várják minden évben ezt a tárlatot, mert nagy büszkeség, ha valakinek a munkája felkerül a paravánokra. De azért is várták a kiállítást, mert ennek megnyitóján derült ki, kik voltak azok a legügyesebbek, akik az előző – Bókné Horváth Krisztina fotós „Mesélt a természet” című tárlatán meghirdetett fejtörő játékban – a legjobb megfejtést adták le, s jutalomként most hazavihetik az alkotó egy-egy szép természetfotóját. Az alsósok közül 83-an, a felső tagozatból 78 diák küldte be megfejtéseit. A legügyesebbek a következő diákok voltak: Szepesi Mátyás 2/A, Nagy Ármin 3/C, Kozári Nelli 4/A, Bagonyi Noell 5/A, Széll Dávid 6/C, Kiss-Szabó Eszter 7/B és Pörzse Barnabás Csongor 8/A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!