Frissen Zalából

2021.05.04. 18:30

Miért támadnak a varjak?

Június közepéig lehet számítani a településeken embereket ijesztgető varjakra – hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

ZH

Június közepéig a szülők kissé „feszültebbek”

Fotó: archív/Ohr T.

Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre. A varjútámadások hátterében a madárszülők fontos tavaszi feladata, a fiókák röptetése áll.

Június közepéig a szülők kissé „feszültebbek”
Fotó: archív/Ohr T.

Lakott területen a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak esetében április végével jön el ez az időszak. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és nem teljesen röpképes fiókákat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat nagyobbnak és félelmetesebbnek, illetve kiabáljunk rá. Rámenősebb madarak esetén használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el.

Idehaza a legveszélyesebb madár ellenfél a bütykös hattyú lehet, a szürke tollú fiókái­val úszó felnőtt madarat ezért tanácsos elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!