mme

2021.05.31. 21:00

Hatósági bejelentés az áramütött madarakról

Elkészült az áramütött madarak éves összesített hatósági bejelentése – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A civil szervezet 2018 óta a saját aktivistái mellett az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlap révén a lakosságot is bevonva gyűjti a madarak áramütéses és vezetéknek ütközéses eseteit. 2020 januárjától mostanáig 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról, s ez alapján az MME bejelentést tesz az illetékes természetvédelmi hatóságokhoz és áramszolgáltatókhoz, kérve az érintetteket a 146, jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó helyszín és vezetékszakasz madárbaráttá alakítását.

A 72 lakossági és 367 nemzeti parki és civil szakembertől származó bejelentés 41 beazonosított madár- és két emlősfaj, illetve további kilenc nem meghatározható madár adatát tartalmazza, közülük 501 állat áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el. Az esetek közel 54 százalékában három madárfaj volt érintett: 160 fehér gólya, 64 egerészölyv és 50 vörös vércse hullott el. De egy-egy fekete gólya, halászsas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik is volt az áldozatok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!