Frissen Zalából

2021.05.19. 15:00

Belőtte a séróját, avagy szajkófürdés a zalai erdőben

A nagykanizsai 24 éves, politikai elemző diplomával rendelkező, hobbifotós Kálovics Enikő legújabb képein egy kora reggel fürdő szajkót kapott lencsevégre, aki látszólag inkább a reggeli tusolás híve.

Benedek Bálint

Fotó: Kálovics Enikő

- Gyönyörű madarunk a szajkó, másik nevén Mátyásmadár, a zalai erdők egyik leggyakoribban előforduló madara – mesélte Enikő. – Tollazatán oldalt kék sáv figyelhető meg, ami már messziről észrevehetővé teszi. Kevesen tudják, de a szajkó remek hangutánzó, sokszor turistákat bolondít meg kutyaugatás utánzásával, de más énekesmadarak csiripelését is hűen visszaadja. A magyar nyelvben a „szajkózza” kifejezés is e madarunk hangutánzó képességére vezethető vissza, mert az eltanultakat képes nagyon hosszú időn keresztül „szajkózni”.

Fotó: Kálovics Enikő

A fotós ezt a fotósorozatot áprilisban, egy kora reggeli les alkalmával örökítette meg. Elmondása szerint az olyan pillanatokat keresi, amelyek a városi ember számára láthatatlanok. Így közelebb hozhatja a természetet az emberhez. Na de mi kell egy ilyen fotósorozathoz? Leginkább jó álca és végtelen türelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!