Frissen Zalából

2021.05.02. 14:00

A szőlőnek jövése jó termést ígér

Kertbarátaink, a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének tagjai közösségi oldalukon ország-világ tudtára adták, hogy Szent György napján megfigyelték és megörökítették birtokaikon az idei „szőlőnek jövését”.

Fincza Zsuzsa

direkt termő szőlőknek csak a borát érinti a kritika, a gyümölcse vitaminban, életerőben gazdag Fotó: A szerző

Miután megcsodáltam a Lendva és a Csente környékén ébredező szőlőskertek képeit és „vesszőberajzolási” albumukban szemügyre vettem a rizlingvesszők ígéretes állapotát, kióvakodtam ellenőrizni a kertünkben szerénykedő szőlőkordonokat. A napsütés megtette hatását, s a jeles napon szinte már a levelek körvonalai is látszódtak a pattanásra kész burok alatt.

A szőlő állapotának Szent György-napi dokumentálása amúgy tőről metszett szomszéd várbéli „hungarikum”, a világon egyedülálló szokásként vidám, ünnepélyes ceremónia közepette a kőszegi gazdák bemutatják a területükön az aznap hajnalban levágott szőlővesszőket, amelyek hajtásait berajzolják, ekként megörökítve a város Szőlő jövésének könyvébe. Az 1740-es első bejegyzés óta olyan vaskos könyv gyűlt össze, hogy 1990-ben már új kötetet kellett nyitniuk. Mivel a szőlőrügyek rajzaihoz később megjegyzéseket is fűztek az időjárásról, a károkról és természetesen a borról, a dokumentumokból több-kevesebb sikerrel megpróbáltak jósolni az év várható termésére, időjárására – s ha ez nem is mindig jött össze, rengeteg hasznos információt nyújtott.

direkt termő szőlőknek csak a borát érinti a kritika, a gyümölcse vitaminban, életerőben gazdag Fotó: A szerző

Anno faluhelyen az igazi tavaszt amúgy is Szent György napjától számították, de nemcsak az állatok első kihajtásához fűződtek egészségmegőrző, termékenységerősítő hiedelmek és szokások, hanem a növénytermesztők számára is megfogalmaztak bizonyos szabályokat. Gyorsan meg is osztom az örömhírt: a jóslat szerint az idei terméssel nem lesz baj, a népi tapasztalat azt mutatja, ha Szent György-nap előtt megdördül az ég, a mezőgazdaságban bő áldás várható – s égiháborúban az idén már volt részünk. A gazdák megnyugodhatnak, jó előjelnek számít ugyanis, hogy a varjak már nem látszanak ki a vetésből. A kertészekre is vonatkozik regula: a Szent György-nap alkalmas időpont a kukorica, a bab, az uborka és kabakos társai vetésére. Én újabban hiszek a meteorológusoknak, még várok pár napot, hogy jobban felmelegedjen a föld.

Maradok hát a szőlőnél, amivel jelenleg nem sok dolgom akad. Nem úgy az igazi szőlős- és borosgazdáknál, akikre folyamatos feladatot ró a szőlő növényvédelme, hiszen e területen is a megelőzés a legfontosabb, hogy sohase rutinból s főleg nemcsak a betegség jeleit látva permetezzenek, hanem a növény növekedése, állapota és az időjárás együttes figyelembevételével már jóval a baj megjelenése előtt. Szerencsére a permetezés gondja nem érint, nálunk a kissé rozoga kordonon egyszerű, gombáknak, vírusoknak, baktériumoknak fittyet hányó direkt termő szőlők nevelkednek. A direkt termő jelző a szaporítási módra utal, saját natúr vesszőről, oltás nélkül nevelhető új tőke, amin a termés ugyanolyan lesz, mint az eredeti. Mifelénk „parasztszőlőnek” is titulálják őket, pedig vitaminban ugyanolyan gazdagok, mint a nemesített fajták, A-, B-, C-, K-vitamin, továbbá kálium, szelén, biotin, vas- és folsavtartalmuk elősegíti a vérképzést, erősíti a szervezetünk immunrendszerét, a szellemi és fizikai erőnlétünk fenntartását. A héjukban rejtőzködő, a növény immunválaszaként termelődő resveratrol a fertőzések ellen véd. A kormin, az Izabella, az otelló és noah (Zalában: noha) bár borszőlő, nálunk gyümölcsként szerepel az étlapon, frissen esszük és isszuk a levét, csak lekvár készül belőle.

Az otelló szőlőnek jól látható „jövése” Zalaegerszegen legalábbis jó
terméssel kecsegtet Fotó: A szerző

Idestova 100 éve, hogy a hatóság megpróbálja rendeletekkel kiebrudalni Európából a direkt termő szőlőket, a kiskertekből persze nem tudják kiutálni őket. Megjegyzem, a zalaegerszegi borversenyeken egyik amatőr szőlész a szigorú zsűritől rendre aranyérmet kap otelló borára. Pedig a szakemberek szerint a direkt termőkből gyenge minőségű bor készíthető. A legnagyobb gondot mégis az okozza, hogy a kemény héjú bogyók sok pektint tartalmaznak, ami ugyan jó hatással van az emésztésre, ám borrá erjedése során metil­alkohollá alakul – ezért is nevezik a nohát „butító” bornak. A kemény héj miatt viszont jól tűrik a tárolást, a borospincékben rudakra fejjel lefelé felakasztva gyakran még tavasszal is lóg néhány otelló-, Izabella- vagy kormin­fürt. A kormin az alapja a dél-Burgenlandban népszerű helyi italkülönlegességnek, az uhudlernek.

Az Izabella is megérdemel néhány jó szót: nem véletlenül nevezik „eperszőlőnek”, az illata és az íze a kedvenc gyümölcsre emlékeztet, igazi csemegeszőlő, bár a borát a felkent borszakértők nem tartják sokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!