Frissen Zalából

2021.04.21. 17:30

Mi az a Lyridák, és hogyan figyelhetjük meg? – Érdekességek és tanácsok

Mint megírtuk, április közepével megérkezett az év legelső jelentősebb meteorraja. A Lyridákról, valamint annak megfigyelési lehetőségeiről Bánfalvi Péter, a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület amatőrcsillagásza mesélt nekünk.

Németh Lilla

Forrás: Shutterstock

– Meteoroknak nevezzük azokat a többnyire porszem méretű, kozmikus testeket, amelyek a Föld légkörébe beleszáguldva fényjelenséget idéznek elő. A meteorrajok minden esetben egy szülőüstökössel hozhatók összefüggésbe. A Naprendszer belső régióit meglátogató üstökösök között vannak, melyek pályáját a Föld időnként, évente azonos időszakban keresztezi, ezeknek az elhullajtott porfelhőjéből csapódnak a légkörbe.

Bánfalvi Péter amatőrcsillagász
Fotó: ZH Archívum

A szakértő egy hurkához hasonlította a jelenséget, ami attól függően produkál több vagy kevesebb meteort, hogy éppen mennyire sűrű régióján halad át a Föld. Ezek a porszemek körülbelül 80-100 km-rel a földfelszín felett kezdenek el légköri fényjelenséget előidézni. Amikor megpillantunk egy hullócsillagot, nem feltétlenül a mákszemnyi por elégését látjuk, mivel a nagy sebességű ütközéstől maga is világításra késztetheti a Föld légkörének részecskéit. Az utóbbi egyébként megvéd minket attól, hogy emberi életeket oltsanak ki.

A Vega Csillagászati Egyesület meteormegfigyelő kamerája által szerda hajnalban megörökített Lyridák. A képeken rögzített időpontok világidőben értendők.
Fotó: Bánfalvi Péter
Fotó: Bánfalvi Péter

Mint megtudtuk, az idei Lyridák az óránként 9-10 meteorral átlagosnak mondható. Megfigyeléséhez a fényszennyezés miatt érdemes – melegruhával felvértezve – a város szélére vonulni, de az időjáráson is múlik, ugyanis borult időben sajnos nem látszik. A haloványak láthatóságát a felhők mellett a Hold fénye is ronthatja, így az éjszaka első felében kínálkozik több esély a sikerre. A meteorraj a Lant (latinul Lyra) csillagképről kapta a nevét, amely az esti óráktól a keleti égen jelenik meg, tehát ebbe az irányba kell néznünk.

Aki kíváncsi rá, az április 22-én, csütörtökön hajnalban feltétlenül kémlelje az eget, ekkor várható a maximuma. Az se csüggedjen, aki aznap lemaradna, hiszen a Lyridák április 30-ig kitart, vagyis kis szerencsével egészen a hónap végéig részesei lehetünk az élménynek.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!