Frissen Zalából

2021.04.18. 10:30

Gyakorold a messze nézést! A látszerészt, optometristát is kevesebben keresték fel eddig

A járványhelyzetből fakadó elzárások kétféle, jótékony és kevésbé pozitív hatásáról a látszerészek is be tudnak számolni.

ZH

A képernyő, a tartós közelre nézés okozhat romlást

Fotó: Shutterstock

Kenesey Bálint zalaegerszegi látszerész szakember szerint főleg az idősebb, a korlátozásokat fegyelmezetten betartó korosztály életmódjában érhető jól tetten a pandémia jellegzetesnek mondható mellékhatása, a szem, a látás kissé fokozottabb romlása.

Ami abból fakad, hogy a huzamosabb ideig beltérben, azaz az odahaza töltött időt olvasással, tévézéssel, a hölgyek kézimunkázással „ütötték, ütik el”. Az olvasás és a kézimunka persze önmagában jó dolog, csakhogy a szemnek túl sokáig kell közelre fókuszálnia, ez pedig kényszertartásra készteti a szemmozgató izmokat. A szakember ezt megelőzendő javasolja, hogy tudatosan nézzünk messze, figyeljünk arra, hogy a képernyőhöz, monitorhoz kötött tevékenységeink közben legalább az ablakon nézzünk ki időnként.

A képernyő, a tartós közelre nézés okozhat romlást
Fotó: Shutterstock

- Tapasztaljuk, hogy nagyobb igény mutatkozik a nagyítók iránt, ami jelzi a fenti helyzet következményeit – mondta Kenesey Bálint, aki fél éve áll a vásárlói rendelkezésére a megyeszékhelyi Kosztolányi utcában. – Mivel egészségügyi szolgáltatást nyújtunk, a szolgáltatókat érintő nyitvatartási korlátozás alatt is üzemelhettünk, de azért érezhető volt, hogy az emberek kevesebbet jártak nyilvános helyeken, még akkor is, ha például szemüvegre vagy látásvizsgálatra lett volna szükségük.

Az érdeklődők számára a híres német, azaz jénai Carl Zeiss által alapított cég speciális gépei állnak rendelkezésre. – A legújabb fejlesztésük a baktériumokat, vírusokat semlegesítő réteggel ellátott lencse, épp a múlt héten jelentek meg az erről szóló híradások, remélem, hamarosan nálunk is megtalálható lesz – tájékoztatott a hivatásával tíz éve elköteleződött látszerész, aki optometrista kollégáival együtt igyekszik a szakma fejlődésével naprakészen lépést tartani. (Tudni kell, a szemészorvos a szem betegségeivel foglalkozik, míg az optometrista a látószervünk állapotát és a szükséges szemüvegigényt méri fel.)

Kenesey Bálinttól azt is megtudtuk, hogy a kötelező maszkviselés és a folyamatos fertőtlenítés mellett a korszerű gépeknek köszönhetően lehetséges a teljesen érintésmentes vizsgálat, amelyet fizikai kontaktus nélkül, számítógépről, iPadről irányít a digitális felmérést végző szakember.

Végül azt is tartsuk szem előtt, hogy a szabadban napszemüveggel kell védenünk a szemünk világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!