Laktózérzékenység

2021.04.25. 14:00

A tej jó étel, de néha gondot is okozhat

Fáj a fejem, nem csak étkezések után puffad a hasam, ­rossz a közérzetem. Miért? Korunk orvostudománya egyre jobban feltérképezi az ételintoleranciákat, amelyeknek akár a fentiek is lehetnek a tünetei.

Arany Horváth Zsuzsa

Ha fennáll a laktózérzékenység, számtalan alternatív tejtermék közül választhatunk Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt azt kell leszögeznünk, hogy az öndiagnózis helyett mindenképpen szükségünk van szakorvosi kivizsgálásra, hiszen ha csak úgy tippelve változtatunk az étrendünkön, akár újabb hiányokat okozhatunk a szervezetünknek.

Sokszor felmerül, hogy az allergiás tünetek valójában civilizációs jelenségnek tekinthetők, ami azt jelenti, hogy vissza kéne térnünk az évezredekkel ezelőtti étrendhez. Ami nyilvánvalóan lehetetlen. Az ételeink vagy teljes mértékben, vagy nagy hányadban feldolgozott élelmiszer-alapanyagokat tartalmaznak. Például a legtöbben a tejet sem tudjuk magunk előállítani, legfeljebb alaposan megválogathatjuk, hogy mit emelünk le a boltok polcairól.

Az egészségügyet terhelő jelen helyzetben talán kicsit nehezebb egészen biztos diagnózishoz jutni, az óvatos kísérletezés azonban rendelkezésünkre áll.

De akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad, vagy egyéb tünetei vannak, az se hagyja ki az összes tejterméket étrendjéből, hiszen más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, a megfelelő fehérjebevitel nélkül pedig súlyos kalcium- és D-vitamin-hiány alakulhat ki, áll az ide vonatkozó, az interneten széles körben elérhető ajánlásokban. Speciális vizsgálattal állapítható meg, hogy tényleg laktózérzékenység áll-e a gondok hátterében. Amennyiben a vizsgálat során a normálisnál magasabb a kilégzett hidrogén mennyisége, az a laktózintolerancia meglétét támaszthatja alá.

Ismeretes, hogy a tejben van a legtöbb tejcukor, a feldolgozott tejtermékekben már sokkal kevesebb, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben pedig a legkevesebb. A friss sajtokban (ide tartoznak a krémsajtok) csak minimális laktóz van, a jól érleltekben (trappista, ementáli, camembert) pedig semennyi. Tudnunk kell azt is, hogy nemcsak a tehéntej, hanem a kecske-, juhtej is tartalmaz laktózt, tehát a váltás sem lesz megoldás.

Ha fennáll a laktózérzékenység, számtalan alternatív tejtermék közül választhatunk Fotó: Shutterstock

De mi zajlik le a szervezetben, ha bizonyított a laktóz­érzékenység? A laktózintolerancia emésztési zavar, a laktózérzékenyek nem tudják teljes egészében megemészteni, lebontani a tejcukrot. Az ehhez szükséges laktáz nevű enzimből ugyanis „nem termelődik elegendő mennyiség a szervezetükben. Ha a tejcukor, azaz a laktóz nem a vékonybélben szívódik fel (vagyis bomlik szét két cukorrá), hanem emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, hasmenést, bélgörcsöket. A tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek, az egyéni különbségeket a laktáz enzim különböző mennyisége/hiánya okozza” – olvasható a szakirodalomban. A laktózmentes tejtermékekben egyébként ugyanannyi cukor található, csak elemeire bontva, hiszen hozzáadagolják a laktáz enzimet, amelyet így mesterségesen vihetünk be a szervezetünkbe.

A laktózintolerancia egyébként lehet átmeneti emésztési probléma is, felléphet például antibiotikumos kúrát követően, vagy valamilyen gyomor- és bélrendszert érintő fertőzés miatt alakulhat ki. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelésével vagy a bélflóra helyreállítását követően a szervezet idővel újra képes lesz a tejcukor lebontására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!