Iwiw sztori

2021.04.14. 10:00

A magyar közösségi háló tündöklése

Éppen 19 éve, 2002. április 14-én kezdte meg működését az iWiW magyar közösségi weboldal, mely 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar weboldal volt. A Facebook magyar elődjének társadalomra gyakorolt hatásairól beszélgettünk informatikussal és pszichológussal.

Benedek Bálint

Fotó: Shutterstock

- Az iWiW magyar fejlesztésű közösségi hálózat, a maga műfajában – a Facebookot is megelőzve – a világ egyik első webes szolgáltatása volt – mondta dr. Jaskó Szilárd a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Műszaki Informatikai Karának egyetemi docense. – Magyarország leglátogatottabb oldala jelentős nemzetközi sikereket soha nem ért el. Érdekesség az oldallal kapcsolatban, hogy a mai megszokott közösségi oldalakhoz képest az egyik fontos szolgáltatása az ismerősi hálózat feltérképezése volt, ezzel segítve az emberi hálózatok rejtelmeit vizsgáló kutatásokat. Később aztán több olyan webes szolgáltatás is elindult, például 2004-ben a Facebook, 2006-ban a YouTube, amely a korábban megszokott látogatói számhoz képest komoly felhasználói aktivitást generált világszerte.

dr. Jaskó Szilárd
Fotó: SZA

Hozzátette: ezt a terhelést csak olyan új technológiák alkalmazásával tudták élvezhető sebességgel kiszolgálni, mint például a felhő alapú szerver technológia. Az emberek bele sem gondolnak abba, hogy a mindennapi életük részévé váló informatikai szolgáltatásokat lehetővé tevő szerverfarmok és informatikai infrastruktúrák a Föld energiafogyasztásának jelentős részét teszik ki. A felhasználói szám bővülésének a következő nagyobb lökést az okostelefonok tömeges elterjedése jelentette, 2007-ben megjelent az iPhone, míg 2008-ban az Android. Az internetes tartalmak „fogyasztásai” így még személyesebbé és mindenhol, illetve bármikor elérhetővé váltak, amely társadalmi és egyéni szinten is megváltoztatta az emberek szokásit. Nem véletlen, hogy az okostelefon gyártók is felismerve saját felelősségüket az elmúlt években olyan szolgáltatásokat integráltak a telefonokon futó operációs rendszerekbe, amely segítségével a felhasználók korlátozni tudják saját, és/vagy gyerekeik virtuális térben eltöltött idejét.

A közösségi oldalak személyiségre gyakorolt hatásairól a kanizsai klinikai, valamint mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, Lugosi Alexandra beszélt. Mint elmondta: a felgyorsult világban pillanatok alatt kapcsolatokat teremthetünk, de ugyanezzel a lendülettel megszüntethetők ezek.

Lugosi Alexandra pszichológus

- Több kutatás is igazolja, hogy a közösségi oldalak torz képet közvetítenek felénk a másik félről, ennek köszönhetően sokkal pozitívabban látjuk a másikat, mint a valóságban – tette hozzá. – Ennek következményeképpen kialakuló kapcsolatok az interneten eléggé felszínesek. Az ismerkedéseket figyelembe véve mindenképpen negatívan befolyásolja a kapcsolatok alakulását. A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy állandóan megfigyeljük a másikat. Tudjuk, hogy mikor elérhető illetve a posztok alapján értesülünk az aktuális tevékenységekről is. Megszünteti az úgynevezett és szükséges intim szférát, ha egy párkapcsolat tagjai folyamatosan aktívak online.

A szakember szerint nem csak negatív hatásai vannak a közösségi oldalak használatának a társas kapcsolatokra. Már régi kapcsolataink ápolására, valamint azok felelevenítésére tökéletesen jól alkalmazhatóak ezek a portálok. Jelenleg a vírushelyzet miatt is nagy szükség lehet ezekre a felületekre. A páciensei többsége szerint megnyugtató közeget jelent a közösségi oldal. Hiszen, ha szorongásukat feloldja, ha írhatnak a családtagjaiknak, vagy barátoknak, akik segítenek átvészelni a nehéz időszakot. Ettől függetlenül az online kapcsolattartás nem helyettesítheti a személyes találkozókat, de elősegíti a társas közegek formálódását.

Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) kifejezés rövidítése, a szolgáltatás 2014. június 30-án végleg eltűnt a világhálóról.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!