Rajnai Dávid nem riadt vissza

2021.03.22. 16:00

Dermesztő merülés a gyékényesi tó vizében

A nagykanizsai Rajnai Dávid néhány napja megmártózott a 3-4 Celsius fokos gyékényesi tó vizében. Egészen pontosan négyszer 1 percet töltött bent.

Benedek Bálint

Rajnai Dávid a gyékényesi tó vizében

A 31 éves férfi 2011-ben kezdett el mozogni és sportolni túlsúlyosan, 110 kilogrammosan. Elmondása szerint általában fut, biciklizik és különböző funkcionális edzéseket végez. Eddig körülbelül 30 kilogrammnyi súlyfeleslegtől szabadult meg. Nemrég ismerkedett meg a Wim Hof módszerrel amelynek az egyik része a hidegvízes fürdőzés, illetve merülés. Az internetes információk alapján Wim Hof, a “Jégember” néven ismert holland extrém sportoló olykor rövidnadrágban mászik fel a Mount Everestre, máskor a sarkkörtől északra fut maratonokat. Az extrém sportoló sikereit az általa kifejlesztett Wim Hof-módszernek tulajdonítja. A gyakorlat főleg egy speciális légzési technikából és rendszeres hideg vízfürdőzésből áll. Állítólag segít a saját idegrendszerünk ellenőrzésében, az immunrendszer fellendítésében, nagyobb mentális erőre tesz szert, és jobban érzi magát az ember tőle fizikailag. Ennek nem kell mindig jégfürdőnek lennie, a hideg zuhany ugyanolyan hatékony. Wim Hof azt mondja, hogy mindennap felkelés után egy három perces hideg zuhannyal indít, de azt javasolja, hogy lassan, lépésenként szokjuk meg a hideget, és alkalmazzuk a speciális légzési technikát.

Rajnai Dávid a gyékényesi tó vizében

Dávid korábban az egyik barátjával januárban is fürdött a tóban, szóval nem érte meglepetésként a fagyos élmény.

- A levegő 6-7 Celsius fokos lehetett, a víz ennél lényegesen hidegebb – mesélte. – Először enyhén zsibbadó, égető érzést éreztem a testemen. Viszonylag hamar megbékélt a szervezetem a hideggel. Utána egy frissítő, kellemes állapotba kerültem. A kinti hőmérséklet szinte melegnek tűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!