Tanácsok

2021.03.15. 14:00

A rémzsinór is hasznos lehet az ablakokat támadó madarakkal szemben (videó)

Tavasszal a szaporodási izgalomba kerülő hímek próbálják a területeiket megvédeni az ellenséges hímektől, ám előfordul, hogy a madarak a tükröződő felületeken saját tükörképükkel vívnak harcot, mert azt hiszik, hogy akit a tükörben látnak egy másik rivális madár. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk megakadályozni, hogy a madarak az ablakokat támadják, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott néhány tanácsot.

Várkonyi Rozália/baon.hu

Fotó: Shuttertock

Tavasszal meghosszabbodnak a nappalok, ennek hatására a szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket.

A világ minden táján megfigyelték, hogy leginkább tavasszal, néhány madár már mondhatni mániákusan – akár napokig visszatérve, órák hosszat – csipkedi és kopogtatja az autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményéből kiderült, hogy a jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=jBYjI5_zzGY&feature=emb_title

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!